Gayrimenkul Sektöründe 10 yıllık strateji raporu hazırlandı!

Bugün 10 yıllık strateji raporunu yayımlayan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) önemli açıklamalarda bulundu.
Gayrimenkul Sektöründe 10 yıllık strateji raporu hazırlandı!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Komova bugün önemli açıklamalarda bulundu. Nisan ayında yeni göreve gelmiş olan Kumova, bundan sonra yapılacaklar konusunda bilgilendirmeler yaptı.

EKİM AYINDA PAYLAŞACAĞIZ!

Görevinde ilk olarak il il araştırmalarda bulunacağını ifade eden Kumova, “Gayrimenkul sektöründe konut ihtiyacını tüm yönleriyle ortaya koyan bir çalışma bulunmuyor. Yapacağımız çalışmayla hangi ilde, hangi gelir grubunda ne kadar konut ihtiyacı var belirleyeceğiz. Nüfus artışı, evlenme-boşanmalar, göç, öğrenci hareketleri, turizm amaçlı kullanımlar gibi başlıklara göre rakamlar belirlenecek. Bu çalışmanın sonucunu 10 Yıllık Strateji Raporu ile ekim ayında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI BERABER ÇALIŞMAMIZ GEREKTİĞİ AŞİKAR

Özellikle depremin ardından zorunlu kentsel dönüşüme destek verildi. Güvenli ve erişilebilir konut modelleri için çalışmaların yürütülmesi gerektiğini bu noktada da özel sektör olarak kamu işbirliği yapmaya da hazır oldukları ifade edildi. Yürütülmesi gereken bu proje kapsamında da “Kentsel dönüşüm tanımını İstanbul ve Türkiye özelinde değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü bir deprem gerçeği var. İstanbul için 100-150 milyar dolarlık finansmandan bahsediliyor. Kamu özel ortaklıklarıyla beraber çalışmamız gerektiği aşikâr” ifadelerine yer verdi.

YENİ KAMPANYALAR GÜNDEMDE!

Konut üreticileri için yeni kampanyaların gündeme gelmesinden bahsedilerek gayrimenkulde finansal çeşitlilik hakkında konuşan KONUTDER Başkan Yardımcısı Hasan Rahvalı,“Gayrimenkul uzun vadeli krediler sayesinde ediniliyor. 2 Haziran itibarıyla bankacılık sisteminde 10 trilyon liraya yakın kredi hacmi varken, bunun 434 milyar lirası konut kredisi. Bu oldukça düşük. Özellikle dar gelirliye finansman sağlamalıyız ki ev sahipliği oranını artıralım. Kaynağı nereden oluşturacağız? Yastık altındaki kaynağı sisteme sokmalıyız. Yapı tasarruf sandıklarının ve ‘evim’ şirketlerinin de Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) gibi yüzde 30 devlet katkısıyla desteklenmesini öneriyoruz. Ayrıca tüketicinin konuta erişemediği durumda, gayrimenkul yatırım fonlarıyla değer artışından pay alarak gelir elde etmesini sağlamalıyız” şeklinde konuştu.