Konut yaptıracaklara kredi ve hibe desteği yolda!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan yapılan açıklamalara göre deprem bölgesinde konut yaptıracak olan vatandaşlar için kredi ve hibe desteği verileceği öğrenildi.
Konut yaptıracaklara kredi ve hibe desteği yolda!

6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında depremden etkilenen illeri yeniden ayağa kaldırabilmek amacı ile çalışmalar yürütülmeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan açıklamalara göre ise burada devamı süren konutlara ilişkin vatandaşlara kredi ve hibe desteği vermeye yönelik çalışmaların devam edeceği ifade edildi.

Bu konuda çalışmaların sürdürüldüğü hakkında açıklamalarda bulunan Çevre Bakanı Özhaseki kişilerin kendi evlerini yapabilmesi için verilecek olan kredi ve hibe desteklerinin önünü açacak olan yasa hazırlığının yolda olduğunu duyurdu.

100 MİLYAR DOLARLIK MALİYET GÖRÜNÜYOR!

Hatay ilinde gerçekleştirilen AFAD İl Koordinasyon Merkezi'ndeki Planlama Çalışması Toplantısı'na katılan Özhaseki, “Hasarımız büyük, toplamda 680 bin konuttan bahsediyoruz. 170 bin civarında da iş yeri ve depo gibi yıkılan yerlerimiz var. Toplamda 850 bin yapı ediyor. Hepsinin mali yükü ise 100 milyar dolar civarındadır. Çünkü rezerv alanlara konutları yaptığımızda mecburen bu bölgelere yol istiyor, su istiyor, kanalizasyon istiyor; sonrasında konutlar etrafında sosyal donatı alanları gibi tesisleri de istiyor. Bütün bunların hazırlanması için 100 milyar dolarlık bir maliyet gözüküyor. Biz bunun altından kalkarız.” şeklinde yaptığı açıklamalar ile güncel durum değerlendirmesinde bulundu.

KREDİ VE HİBE DESTEĞİ YOLDA!

Konut yapımları için vatandaşlara verilmesi planlanan kredi ve hibe desteklerini duyuran Bakan Özhaseki, “Yerelde yerinde dönüşümü teşvik ettiğimizde istihdam artıracak, ticari sektörler ön plana çıkaracak. Örneğin; inşaat sektöründe 140’a yakın kalem var ve alt gruplarla birlikte harekete geçtiğinde şehrin ticareti de canlanmış olacak. Bizim denetimimizde, insanların kendi yerinde evlerini yapmalarını sağlayacak dönüşümü teşvik ettiğimizde, çok hızlı bir şekilde herkes kendi bloğunda bu işe devam edebilecek. İnsanlar, kendi evlerini sağlamca yapmak istiyor. Deprem bölgelerinde vatandaş kredi, hibe ve süreç destekleri verip, işleri son aşamaya kadar getirdiğimizde bundan çok memnun oluyor. Bunun önünü açacak bir yasa hazırlığını da getiriyoruz. Konuyu, birkaç gündür gittiğim bütün deprem bölgelerinde ilgili sektör temsilcileriyle tartışıyorum. Memnuniyet üst düzey, yerelde arkadaşlar bunu dört gözle bekliyor. Biz de bu anlamda sağlam, güvenli ve yerinde dönüşüm için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi burada şunun altını çizmek istiyorum: Hibe ve krediyle dönüşüm için başlayacak projeleri biz hazırlayacağız ve adım adım takip edeceğiz. Çok titiz bir şekilde her bir aşamasını denetleyeceğiz. Ruhsattan mesken sürecine kadar bütün inşa ve imar sürecini, deprem yönetmeliğine ve belirlenen kriterlere uygunluğunu sıkı bir şekilde denetime tabi tutacağız.” açıklamaları ile vatandaşlara bu süreçte verilecek olan desteklerden bahsetti.