100 Bin TL'nin 3 Ay Vadeli Kur Korumalı Mevduat Hesabı Getirisi 15 Haziran'da Kaç TL Oldu?

Kur Korumalı Mevduat Hesapları’ndaki kazançlar merak ediliyor. 3 ay önce KKM hesabına 100 Bin TL yatıranların 15 Haziran’da kazançları kaç TL oldu?
100 Bin TL'nin 3 Ay Vadeli Kur Korumalı Mevduat Hesabı Getirisi 15 Haziran'da Kaç TL Oldu?

Kur Korumalı Mevduat Hesapları son dönemlerde en çok kullanılan bankacılık ürünü haline geldi. Gerek bireysel müşteriler gerekse de kurumsal müşteriler KKM hesaplarında varlıklarını dolar kuru karşısında korumaya alabiliyorlar. Bundan dolayı da KKM hesaplarına sürekli yeni girişler yapılıyor.

KKM KAZANÇ HESAPLAMA!

3 ve 6 ay vadeli olarak açılabilen KKM hesapları ile ne kadar kazanç sağlanacağı en çok merak edilen konu oluyor. KKM hesabının açıldığı gün Merkez Bankası’nın açıkladığı dolar kuru başlangıç olarak kabul ediliyor. Vade sonunda ise yine Merkez Bankası’nın açıkladığı dolar kuru arasındaki fark hesaplanıp kazançlar belirleniyor. Dolar kuru kazancı faiz kazancının gerisinde kalırsa Merkez Bankası’nın maddi yükümlülüğü olmuyor ama dolar kurundaki yükselişlerle bu ihtimal bulunmuyor. Dolayısıyla Merkez Bankası KKM hesaplarında banka faizi hariç olmak üzere dolar kuru kazancını ödemekle yükümlü oluyor.

100 BİN TL’NİN 3 AYLIK FAİZ KAZANCI NE KADAR?

KKM hesaplarında getirilen azami yüzde 17 mevduat faizi sınırlamasından dolayı 3 aylık vadede 100 Bin TL’nin getirisi merak ediliyor. Bankalar genellikle bu hesaplara yüzde 17 mevduat faizi veriyorlar. Buna göre 100 Bin TL’lik bir mevduatın 3 aylık vadede kazancı 4.284 TL oluyor. Bu kazanç müşteriye tamamen banka tarafından ödeniyor. Merkez Bankası’nın kur farkı ödemesinden bu faiz maliyeti düşülüyor.

15 HAZİRAN’DA 100 BİN TL KKM VADE SONU GETİRİSİ NE KADAR OLDU?

15 Mart 2022 tarihinde KKM hesabına 100 Bin TL yatıranların başlangıç dolar kuru 14,75 TL’ydi. Merkez Bankası’nın açıkladığı bu kur seviyesi 15 Haziran tarihi ile 17,25 TL oldu. Bu süreçte dolar kuru tam 2,5 TL yükseliş gösterdi. Dolayısıyla KKM hesabında hesap sahiplerinin getirileri bu kur farkı üzerinden hesaplanıyor.

Yapılan KKM getiri hesaplamasına göre 15 Haziran vade sonu itibariyle 100.000 TL mevduat 116.949 TL oldu. Kur farkından dolayı 3 aylık kazanç 16.949 TL olarak hesaplanıyor. Bu getirinin 4.284 TL banka tarafından mevduat getirisi olarak ödenecek. Merkez Bankası ile hesap sahibine kur farkı olarak 12.665 TL ödeme yapacak.

KKM hesaplarında vade süresinin sona ermesi durumunda hesap sahipleri yeni bir vade başlatabiliyorlar veya hesaptaki ana para ve kazançları istedikleri gibi kullanabiliyorlar. Bu konuda inisiyatif tamamen müşteriye bırakılıyor.

Emlak365.com