1001 Çeşidi Var! Evi, Tapusu, Parası Olanlar Dikkat Devlet Kapıları Kapattı

Emlak sektöründe yaşanan dolandırıcılık olaylarının artmasının ardından hem devlet kurumları hemde bankalar ortak adımlar atarak güvenli tapu sistemine geçtiler. İşte alım satım da yeni uygulamalar.
1001 Çeşidi Var! Evi, Tapusu, Parası Olanlar Dikkat Devlet Kapıları Kapattı

Türkiye'de dolandırıcılığın en fazla yaşandığı alanların başında gayrimenkul sektörü geliyor. Emlak alanında alım satım sürecinde türlü türlü numaralarla birçok vatandaş mağdur olabiliyor. Devlet bu konuda çeşitli önlemler alırken bankaların son hamlesi ise sistem daha güvenli hale geldi. İşte ev arsa arazi ve diğer tüm taşınmazlarda geçerli o yöntem.

DUBLÖR KULLANARAK GAYRİMENKUL DOLANDIRICILIĞI YAPTILAR

Emlak sektöründe son dönemlerde gündeme gelen dolandırıcılık yöntemleri akıllara durgunluk verecek cinsten.

Dolandırıcılar kendilerine ait olmayan gayrimenkulleri sanki kendi gayrimenkulleriymiş gibi sahte evraklarla satmaya çalıştılar. Bu işlemler için oldukça organize olan dolandırıcılar milyon TL'lik gayrimenkuller için dublor kullandılar.

1001 Çeşidi Var! Evi, Tapusu, Parası Olanlar Dikkat Devlet Kapıları Kapattı

Bunun yanında alım satım sürecinde çek, para tahsilatı, sahte dekont, noterde bekle geliyorum gibi onlarca yöntem hem alıcıları hemde satıcıların mağdur olmalarına ve maddi kayba uğramalarına neden oldu.

Dolandırıcıların uyguladığı 1001 çeşit yöntem ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ise özel adımlar attı. e-Devlet sistemi üzerinden ve Web Tapu uygulaması ile vatandaşların hakları korunmaya alındı. Sistemlerde yapılacak güncelleme ve bilgilerin girilmesi ile vatandaşların gayrimenkullerine yönelik tüm işlemleri anlık olarak SMS ile bildiriyor.

BANKALARDAN DA DEV ADIM GELDİ

Devlet tarafından atılan adımların dışında bankalardan da devam dev adım geldi. Bankalar müşterilerine Tapu Güvenli Hesap uygulaması sunmaya başladılar. Bu sistem hem alıcının hemde satıcının banka hesabı açmasıyla işliyor. Daha sonra satışı yapılacak gayrimenkul için açılan ortak hesaba para yatırılıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile entegre olan sistem satışın gerçekleştiği anda satıcının hesabına parayı geçiriyor. Bu durumda ne alıcı ne de satıcı herhangi bir sorun yaşıyor.

1001 Çeşidi Var! Evi, Tapusu, Parası Olanlar Dikkat Devlet Kapıları Kapattı

ZİRAAT BANKASI'NDAN GÜVENLİK TAPU UYGULAMASI

Ziraat Bankası'da güvenli tapu uygulamasını hayata geçiren bankalardan birisi oldu. Banka web sitesinden uygulama hakkında "Tapu Güvenilir Hesap, mülkiyet hakkı devri ve devire ilişkin bedelin el değiştirmesi sırasında devir alan ile devir edenin karşılaşabileceği olumsuzlukların önlenmesi amacıyla gayrimenkul mülkiyet hakkı devri ile devir bedeli olan nakdin eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan uygulamadır." açıklamasında bulundu.

Uygulamanın özelliklerini de açıklayan banka; sahte para çıkması, devir teslim işlemlerinde oluşacak sorunları bertaraf eder, güven problemini ortadan kaldırır ifadelerine yer verdi. Sistem eşit zamanlı devir teslim sağlıyor. Uygulama hem alıcının hemde satıcının bankaya başvuru yapmasıyla başlatılabiliyor.