1500 TL Kira Ödeyenlere Ağustos Zammı! 12 Aylık TÜFE Kira Artış Tutarı

Aylık 1500 TL kira ödeyen bir aile, Ağustos ayında kira sözleşmesi yenileyecek ise 12 aylık TÜFE rakamlarına göre zam yapılacak? İşte en yüksek zam tutarı hesaplama ekranı.
1500 TL Kira Ödeyenlere Ağustos Zammı! 12 Aylık TÜFE Kira Artış Tutarı

Ağustos ayında kira sözleşmesini yenileyecekler, TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon oranları üzerinden kira artış oranını hesaplayacaklar. Kira artış oranlarına göre yeni sözleşme imzalayacaklar için örnek hesaplama ekranını sizlerle paylaşıyoruz.

KİRA ARTIŞ ORANI AĞUSTOS 2021 12 AYLIK TÜFE RAKAMLARI

Öncelikle ev sahibi ve kiracıların bilmeleri gereken husus, kira artış oranları yasal sınırlar olup uyulması zorunludur. İlan edilen oranlara bağlı olarak ev kirasında zam oranları belirlenir. Hem ev sahipleri hemde kiracılar ilan edilen oranları en yüksek sınır olarak kabul edecekler.

Ev sahipleri yasal sınırın üzerinde fazladan zam yapamazlar. Kiracıların hakları yasalarla koruma altındadır. Tüm kiracılar için kira artış oranlarının hesaplanmasını ve 1500 TL ev kirasının zam tutarını hesapladık.

KİRA ARTIŞ ORANLARI NASIL HESAPLANIR?

Kira artış oranları son 12 ayın TÜFE verilerine bakılarak hesaplanır. Örneğin Ağustos 2020'de ev sözleşmesi imzalayanlar yeni sözleşmelerini Ağustos 2021'de imzalayacaklar. Sözleşme yenileyecek olan taraflar Ağustos ayı kira artış oranlarını esas alacaklar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen verilere göre son 12 ayın TÜFE rakamları yüzde 15.15 oldu. Ağustos ayında kira sözleşmesi imzalayacak olanlar da yüzde 15.15 oranı üzerinden zam pazarlığı yapacaklar. En yüksek sınır yüzde 15.15 olurken ev sahibi ve kiracılar daha düşük rakamda anlaşabilirler.

1500 TL KİRA ARTIŞ ORANLARI

1500 TL ev kirası ödemesi yapan bir aile ile ev sahipleri Ağustos 2021 döneminde sözleşme imzalamak istelerse en yüksek yüzde 15.15 zam eklemesi yapacaklar. En üst sınırdan zam yapacak ev sahibi yeni dönemde 226 TL daha fazla alacak. Yeni ev kirası ise 1726 TL olacak.