1800 Gün Primle 47, 48, 49, 50, 51 Yaşında Emeklilik SGK 2022 Yönetmeliğinde Olacak

1800 prim gün ile emekli olmak isteyenler için SGK'nın yönetmeliği bulunuyor. SGK 2022 mevzuatında yaş şartı olmadan 47, 48, 49, 50, 51 emekli olmak için hangi şartlar gerekiyor? Gözden kaçan detaylar
1800 Gün Primle 47, 48, 49, 50, 51 Yaşında Emeklilik SGK 2022 Yönetmeliğinde Olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışan kadın ve erkekler için sunulan standart emeklilik şartlarının yanı sıra yaş haddinden emeklilik, malulen emeklilik gibi özel koşullarda bulunuyor. Bu özel durumlar ise çalışanlara çok erken yaşlarda emeklilik hakları sağlıyor. Emlak365.com olarak bizlerde 47, 48, 49, 50, 51 yaşında emekli olmak isteyenler için detayları derledik.

YAŞ ŞARTI OLMADAN 1800 PRİMLE EMEKLİ OLMAK İÇİN

Öncelikle SGK mevzuatında yer alan en önemli düzenleme çalışanların sağlıklarının korunması adına sağlanan erken emeklilik.

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışma hayatında belli bir süre yer almış ancak daha sonra sağlık sorunları ile karşılaşmış olan vatandaşların daha fazla çalışmasına müsade etmiyor. Çalışanların sağlıklarını korumak için kurum malulen emeklilik sağlıyor. Malulen emeklilik çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan hastalıkların, vatandaşın çalışma gücünde kayba neden olduğu durumlarda uygulanıyor.

1800 Gün Primle 47, 48, 49, 50, 51 Yaşında Emeklilik SGK 2022 Yönetmeliğinde Olacak

Sağlık Raporu Alınacak

Bu duruma gelen hastalığı nedeniyle çalışamayacak halde olan vatandaşlar malulen emeklilik başvurusunda bulunacaklar. Başvuru aşamasında çalışanlara sağlık kontrolü uygulanacak. Kontrollerde bir hastalık yada çeşitli hastalıklar nedeniyle çalışma gücünü yüzde 60 oranına kayba uğradığı tespit edilirse çalışanlara erken emeklilik hakkı verilecek.

1800 GÜN VE 10 YIL YETERLİ YAŞ ŞARTI YOK

Malulen emeklilik düzenlemesinde 2022 yılında prim ve gün şartı aynı kalacak. Çalışma hayatında yer almış ve 1800 gün prim ödemiş ve 10 yıllık hizmet sürecini tamamlamış olanlar sağlık sorunu yaşadıklarında erken emekli olabilecekler.

HANGİ HASTALIKLAR MALULEN EMEKLİLİK HAKKI VERİYOR?

Kanser hastalıkları malulen emeklilik sağlıyor. Genel olarak Baş ve boyunun yumuşak dokusu, lenfoma, lösemi, multipl myelom, böbrek, tükrük bezleri, mide, meme, sinir sistemi, safra yolları, akciğer, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mesane, cilt, genital yollar, prostat, testis, penis,tiroid bezi, kanseri teşhisi konulan vatandaşlara malulen emeklilik hakkı sağlanır.

1800 Gün Primle 47, 48, 49, 50, 51 Yaşında Emeklilik SGK 2022 Yönetmeliğinde Olacak

Onlarca Sağlık Sorunu Listede

Bu hastalıkların dışında çok sayıda daha hastalık listede yer alıyor. Bu hastalıklar arasında görme azlığı Retina kanamaları Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı Anemi Kol, bacak gibi organ kaybı. Epilepsi Demans Beyin tümörleri Parkinson sendromu Serebral palsi Multiple Skleroz (MS) Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı) Şizofreni Bipolar bozukluk. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları Solunum sistemi hastalıkları Kalp nakli Böbrek nakli Akciğer nakli Tüberküloz AIDS. Behçet hastalığı Gastrointestinal kanamalar Karaciğer sirozu Karaciğer nakli Kalp yetmezliği Kalp kapak hastalıkları yer alıyor.

ŞEKER HASTALIĞI MALULEN EMEKLİ EDER Mİ?

Toplumda çok sayıda kişide görülen şeker hastalığı malulen emekli eder mi? sorusu sıkça aranıyor. SGK malulen emeklilik için oluşan hastalığın çalışma kaybına etkisine bakar. Eğer şeker hastalığı, diyabet çalışma gücünde yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybına neden oluyorsa malulen emeklilik sağlanır.

1800 Gün Primle 47, 48, 49, 50, 51 Yaşında Emeklilik SGK 2022 Yönetmeliğinde Olacak

47, 48, 49, 50 YAŞINDA 1800 GÜNLE ERKEN EMEKLİLİK İÇİN

Vatandaşlar çalışma sürecinde sağlık sorunları yaşadıklarında ve hastalıkları kendilerini zorladığında başvurularını SGK İl Müdürlüğüne yapacaklar. Yazılı dilekçe sonrasında sağlık aşaması kontrolü ve ardından karar süreci başlıyor.