2 Bin aile evlerinden taşınacak! TOKİ o bölgeye konut inşa edecek! 2023 yılına kadar…

Özellikle Karadeniz bölgesinde yaşanan doğal afetlerin başında gelen sel felaketlerinden dolayı hükümet düğmeye bastı.
2 Bin aile evlerinden taşınacak! TOKİ o bölgeye konut inşa edecek! 2023 yılına kadar…

Özellikle Karadeniz bölgesinde yaşanan doğal afetlerin başında gelen sel felaketlerinden dolayı hükümet düğmeye bastı. Sel felaketleri sonrasında yaşanan ekonomik zarardan dolayı eylem planları hızlandı.

Son zamanlarda özellikle Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon, Samsun, Ordu, Rize, Giresun ve Artvin' i kapsayan "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı” ile 2019’un sonuna kadar sel felaketi başta olmak üzere tehlike altında olan evlerde yaşaya yaklaşık 2 bin aile başka bir yere taşınacak. Taşınma süreci boyunca vatandaşların mağdur olmamaları için bütün önlemler alınmış durumda. Bu süreçte taşınma ve kira yardımı başta olmak üzere her türlü vatandaşa destek sağlanacak. Toplu Konut İdaresi tarafından 2023 yılına kadar yapılacak olan 15 bin konut bölgede güvenli noktalara inşa edilecek.



İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZARARA UĞRATIYOR!



Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere vatandaşlar iklim değişikliklerinden dolayı sıkıntı yaşıyor. Vatandaşların mağduriyetini çözmek isteyen hükümet iklim değişikliğinin ekonomiye verdiği zararın önüne geçmek için çeşitli planları masaya yatırıyor. Böylelikle hem ekonomi hem de vatandaş zarar görmemiş oluyor. Akdeniz’de yaşanan sel felaketleri sonucunda seralar yerle bir ediyor. Tüm bunlar yüzünden mahsuller zarar görüyor, ve bu da fiyatlara yansıyor.



Türkiye’de son zamanlarda yaşanan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmalar yapıyor.



SICAKLIKLAR 40 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE



Türkiye’de mevsimlerin birbirine girmesinden dolayı yaşanan iklim değişikliğinden doğan deniz suyu sıcaklığının son 40 yılın en yüksek seviyesinde gözlenmesi, buna bağlı olarak yağışların artması, bölgenin engebeli yapısı nedeniyle afet riskinin artması, can ve mal kaybı yaşanmasından dolayı, Karadeniz Bölgesine öncelik verildi.



Geçtiğimiz gün Trabzon'da bir otelde gerçekleştirilen "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı" toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başta Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin'i kapsayan 15 maddelik Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı ile bölgede alınacak tedbirleri aktardı.



2 BİN AİLE TAŞINACAK



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2 bin ailenin taşınacağını dile getirerek, "Trabzon Araklı merkezde tespit edilen Özgen ve Yolgören Mahallelerinde 200 konutun inşaatına TOKİ Başkanlığımız başlayacak ve 2 bin aile ile görüşmeleri tamamlayıp acil dediğimiz binaların taşınma sürecini yıl sonuna kadar başlatmış olacağız. Karadeniz Sahil Yolu’nda ve risk altında olan karayollarının altyapısının belli noktalarında ani oluşan taşkınların denize iletilmesini sağlayan su hatları ve tüneller oluşturulacak. Dere yataklarının doğal yapısının bozulmaması için bölgede faaliyet gösteren tesislerde denetimler sıklaştırılacak. Bölgedeki yapılaşmada enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli yerel yapı malzemelerinin kullanımı özendirilecek ve yaygınlaştırılması desteklenecek. Atıkların dere yataklarında ilave yük oluşturmaması için bölgede atık yönetimi ve sıfır atık uygulamaları yaygınlaştırılacak.” dedi.