2000 Öncesi 2000 Sonrası! Hükümetten Emekliye Çift Zam Müjdesi! Düşük Maaşlara Seyyanen İyileştirme Planı Belli Oluyor

Hükümet 2000 öncesi 2000 sonrası emekli olacaklara ayrı bir zam uygulamayı planlıyor. Maaşı düşük olanlara iyileştirme olanağı masada. Peki maaşlar kimde ne kadar artacak? İhtimalleri hesapladık.
2000 Öncesi 2000 Sonrası! Hükümetten Emekliye Çift Zam Müjdesi! Düşük Maaşlara Seyyanen İyileştirme Planı Belli Oluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son konuşmalarından birinde emekliler için zam müjdesi açıkladı. Bakan Bilgin konuşmasında emekli maaşı alan vatandaşlara refah payı ile iyileştirme zammı uygulanacağını açıkladı. Emekli maaş iyileştirmesi için açıklanan zammın ise enflasyon farkı dışında refah payı zammı içermesi bekleniyor.

EMEKLİLERE HÜKÜMETTEN ÇİFT ZAM MÜJDESİ

Bakan Vedat Bilgin yapmış olduğu konuşmasında asgari ücret zammı hakkında konuştu. Konuşmasının son bölümünde ise 2022'de emekliler için de bir zam müjdesi olacağını ifade eden Bakan Bilgin, yapılacak düzenlemeye iyileştirme dedi. Bu kapsamda maaşların hem enflasyon zammı ile yükselmesi hemde refah payı zammı ile yükselmesi bekleniyor.

İki zam birden alması beklenen emekliler için ise maaş artışları için birkaç formülün masada olduğu öğrenildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından önümüzdeki günlerde asgari ücret sürecinin tamamlanmasının ardından açıklanması beklenen zam hakkında en çok öne çıkan ise seyyanen zam müjdesi. Bir diğer formül ise emekli maaşlarının bakanlığın istediği bir oranda artış sağlanması.

2000 Öncesi 2000 Sonrası! Hükümetten Emekliye Çift Zam Müjdesi! Düşük Maaşlara Seyyanen İyileştirme Planı Belli Oluyor

2000 ÖNCESİ VE 2000 SONRASI EMEKLİ OLANLAR

Bilindiği üzere 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarında intibak düzenlemesi yapılmıştı. İntibak düzenlemesi maaşlar o dönem 355 TL'ye varan artışlar yaşamış ve 2000 öncesi emekli olanların daha yüksek maaş almalarını sağlamıştı. Bu düzenleme 2000 yılı sonrası için ise geçerli olmadı. Yeni düzenlemede öne çıkan ve gelebileceği kulislerde konuşulan değerlendirmelerden bir tanesi de maaşların 2000 öncesi ve 2000 sonrası ayrı ayrı zam alması. Bu durumda 2000 sonrası emekli olanlara bir miktar daha fazla zam yapılabileceği de iddialar arasında.

REFAH PAYI VE ENFLASYON ZAMMI NE KADAR MAAŞ ARTIŞI ANLAMINA GELECEK?

Emekli vatandaşlar için maaş zam oranı 2021 yılı Temmuz ile Aralık döneminde oluşacak enflasyon oranlarına göre belli olacak.

Şuana kadar açıklanan resmi rakamlara göre enflasyon oranı yüzde 10.4 olarak açıklandı. Bu orana yaklaşık yüzde 2.5 ile yüzde 3 arasında aralık enflasyonu eklenecek. Yani emekliler ortalama yüzde 13 enflasyon zammı alacaklar.

Refah payı zammı almaları durumunda ise öne çıkan ve en çok konuşulan rakam yüzde 5. Ancak bu oran iddia niteliğinde olup resmi değildir. Bir diğer iddia ise yüzde 7.

2000 Öncesi 2000 Sonrası! Hükümetten Emekliye Çift Zam Müjdesi! Düşük Maaşlara Seyyanen İyileştirme Planı Belli Oluyor

EĞER YÜZDE 20'LİK ZAM ONAYLANIRSA MAAŞLAR NE KADAR ARTAR?

Çalışma Bakanlığı yüzde 7 oranı refah payı zammı ve yüzde 13 enflayson oranını kabul eder maaşlar yüzde 20 oranında artarsa;

1.500 TL aylık alan bir emekli 300 TL zam alır maaşı 1800 TL olur. 1700 TL emekli maaşı alanlar ise 340 TL zam alır ve emekli maaşı 2040 TL olur. 1800 TL emekli maaşı alanlar 360 TL zam alır ve maaşı 2.160 TL'ye yükselir. 2000 TL emekli maaşı ise 400 TL zam alarak 2400 TL'ye çıkar.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu oranlar kesin değil. Son rakam ve kesin maaş zam tutarları önümüzdeki günlerde Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak.