2002 Yılından Sonra İşe Girenler! SGK'nın Sunduğu En Erken Emeklilik Yöntemleri

2002'den sonra işe girenler için SGK'nın sunduğu erken emeklilik, malulen emeklilik ve yaş haddinden emeklilik formülleri neler? En erken yaşta ve en kısa şekilde emekli olmanın hayalini kuranlara...
2002 Yılından Sonra İşe Girenler! SGK'nın Sunduğu En Erken Emeklilik Yöntemleri

Milyonlarca vatandaşın hayali çalışma hayatının hemen ardından emekli olmak. En erken yaşta emekli olup zamanını kendi hayallerine göre değerlendirmek isteyenler için ise standart emeklilik yaşı 60'a ulaşmış durumda. Özellikle 2008 yılından sonra işe girenler için emeklilik şartları hem daha zor, emeklilik hakkı elde edinimi daha uzun bir sürece bağlı.

Peki 2002'den ve 2008'den sonra işe girenler için erken emeklilik formülleri neler? Çalışanlar en kısa yoldan nasıl emekli olabilirler? Emlak365.com olarak uygulamada olan tüm yöntemleri sizlere aktarıyoruz.

2022'DE EN KISA YOLDAN EMEKLİLİK HAKLARI

Çalışanlar için emekli olmak temel 3 şarta bağlıdır. SGK'nın sunduğu birçok emeklilik yönteminde temel olarak bu 3 şartın sağlanması gerekmekte. SGK ilk olarak çalışanların belli bir yaşta olmalarını, belli bir gün sayısında prim ödemiş olmalarını ve sigortalılık gün sürecini tamamlamalarını ister. Erken emeklilik yöntemlerinde bu formüller esnetilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı almak isteyenler için sunulan erken emeklilik şartları ise şöyledir.

* Standart Emeklilik Hakkı.

* Yaş Haddinden Erken Emeklilik

* Yaş Şartı Olmadan Sağlık Şartıyla Erken Emeklilik

2002'DEN SONRA SGK'YA PRİM ÖDEMEYE BAŞLAYANLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2002 yılından sonra işe başlayan kadın çalışanlar için standart emeklilik için 7000 gün prim ödemesi yapmış olmayı, 20 çalışma sürecini doldurmayı ve 58 yaşını tamamlanmış olmasını istiyor. Erkek çalışanlarda ise süreç 7000 gün prim süreci ile 25 yıllık çalışma sürecinin doldurulması ve 60 yaş şartının sağlanması.

Erken Emeklilik Hakkı

2002'den sonra işe girenler için SGK 4500 gün prim ödemesinin ardından yaş haddinden emeklilik hakkı sağlar. 25 yıl şartının sağlanması burada da geçerli.

2008'DEN SONRA İŞE GİRENLER

İlk primini 2008'den sonra ödeyenler için SGK; kadın çalışanların 7200 prim gün ve 20 çalışma süreci şartını, erkek çalışanlar için ise SGK 25 yıl çalışma süreci ile 7200 prim gün şartını sağlamalarını ister.

Erken Emekliik Hakkı

SGK 2008'den sonra işe girenler için yaş haddinden emeklilik hakkını 5400 gün prim ve 25 yıl şartıyla sağlar.

HERKES İÇİN GEÇERLİ YÖNTEM - YAŞA BAKMADAN 15 YILDA EMEKLİLİK

Eğer çalışanların sağlık sorunları varsa ve sağlık sorunları yüzde 60 iş gücü kaybına neden oluyorsa malulen emeklilik hakkı doğar. Malulen emeklilik hakkı için 15 yıl çalışma süreci ve 1800 prim gün yeterlidir. Emeklilik hakkında yaşa bakılmaz.