2015 Yılından Sonra İşe Girenler En Erken Kaç Yaşında Emekli Olur?

Türkiye'nin istihdama katılan genç sayısı her geçen gün artıyor. Peki yeni dönemde 2015 yılı ve sonrasında işe giren genç çalışanlar ne zaman ve hangi şarta tabi olarak emekli olurlar?
2015 Yılından Sonra İşe Girenler En Erken Kaç Yaşında Emekli Olur?

Emeklilik düzenlemesi ve detayları yeni dönemde işe giren tüm çalışanları da kapsıyor. Önümüzdeki günlerde, uzun süre sonra yeni bir düzenleme beklenti oluşan SGK emeklilik mevzuatında değişiklik, şartların değişmesine neden olabilir. Şu anda çalışma hayatında olanların ne zaman emekli olacaklarına ilişkin tabi olunan şartlar ve emeklilikte yaşa takılanlar için gelmesi muhtemel düzenlemenin şuanda çalışma hayatında olanları nasıl etkileyeceğini araştırdık.

2015 YILINDAN SONRA İŞE GİRENLER İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

2015 yılı emeklilik düzenlemesinde son grupta yer alıyor. 3 grubun bulunduğu düzenleme de en avantajlı grup 1999 yılı ve öncesini kapsayan ilk grup olurken en geç emekliilk ise 2015 yılı ve sonrasında işe girenleri de kapyasan 2008 ve sonrası grubu.

1. Grup Emeklilikte En Avantajlı Grup

Birinci grup için kritik tarih 1999 yılı Eylül ayı. Bu tarihten önce ilk SGK primini ödeyenlerin dahil olduğu grupta çalışanların emeklilik şartları ilk işe giriş tarihlerine göre kişiye özel uygulanıyor.

2. Grupta Yer Alanlar için Emeklilik

1999 Eylül ile 2008 Mayıs arası dönemi kapsıyor. Bu tarihler arasında çalışmaya başlayanlar için ise emeklilik 7000 gün ve 25 yıl şartları ile sağlanacak.

3. Grup Emeklilikte En Dezavantajlı Grup

3. grupta yer alan kadın ve erkek çalışanlar 7200 gün ve 25 yıl şartına tabi olarak emekli olacaklar. Emeklilik yaşı da 60 ile 65 yaş arasında değişiyor.

2015 Yılından Sonra İşe Girenler En Erken Kaç Yaşında Emekli Olur?

2015'TEN SONRA İŞE GİRENLER İÇİN ERKEN EMEKLİLİK

2015'ten sonra işe girenler için malulen emeklilik hakkı bulunuyor. Sağlığını kaybeden ve çalışamayacak durumda olanlar için geçerli olan bu şartlar ile kadın ve erkekler yaşa bakmadan sağlık raporu sonucuna göre emekli olabilirler. Çalışanların malulen emekli olabilmesi için 1800 gün ve 10 yıl sigortalılık şartlarını sağlamaları gerek.

2015 yılından sonra işe girenler için diğer erken emeklilik formülü ise yaş haddinden emeklilik. Çalışanlar 5400 gün ve 25 yıl şartıyla emekli olabilirler. Yaş haddiyle emeklilik, emekli olmak için gerekli yaş şartını değiştirmez sadece daha az primle emekli olunmasını sağlar. Bu emeklilik türünde maaş normal emekliliğe göre daha az olur.