2017 yılının Haziran Ayında Kiralarda Artış Oranı Ne Kadar?

2017yılının Haziran Ayında Kiralarda Artış Oranı Açıklandı. 2017 yılı Haziran kiralarda artış oranları ne kadar? Kiraların artış oranları hangi yöntemle hesaplanır? Konut sahipleri en yüksek olarak ne kadar zam yapabilmektedir? Bu sorulara cevapları bu yazıda vereceğiz. Öncelikli olarak 2017 yılında Haziran zammından bahsetmeden önce kira ne demektir onu açıklayalım. Kira ne demektir? Bir konutun belirli bir tutar karşılığıyla konut sahibince başka birine verilme işine kira denmektedir. Kira
2017 yılının Haziran Ayında Kiralarda Artış Oranı Ne Kadar?

2017yılının Haziran Ayında Kiralarda Artış Oranı Açıklandı.

2017 yılı Haziran kiralarda artış oranları ne kadar? Kiraların artış oranları hangi yöntemle hesaplanır? Konut sahipleri en yüksek olarak ne kadar zam yapabilmektedir? Bu sorulara cevapları bu yazıda vereceğiz.

Öncelikli olarak 2017 yılında Haziran zammından bahsetmeden önce kira ne demektir onu açıklayalım.

Kira ne demektir?


Bir konutun belirli bir tutar karşılığıyla konut sahibince başka birine verilme işine kira denmektedir.

2017 yılının Haziran Ayında Kiralarda Artış Oranı Ne Kadar?


Kiralarda artış ne demektir?


Kiralarda artış ,basitçe kira tutarını enflasyon karşısında koruma ya da kiraya verilecek konutun değerinde sağlanan artış oranını kira tutarına yansıtma amaçlı yapılacak zamma denmektedir.

Kiralara zam hangi dönemde yapılmalıdır?


Kiralara zam sözleşme bitince , senede bir kere yapılmaktadır. Yıl dolunca konut sahibinin kirasına zam yapmaya hakkı doğar.


Kiralara zam oranları ne kadardır?


Kiralara yapılan zamlar borçlar kanunuyla sınırlanmıştır. Borçlar kanununda bahsedildiği üzere kiralara zamların oranları İstatistik Kurumu’nca açıklanacak olan ÜFE 12 aylık ortalaması kadar yapılabilmektedir.

Konut sahipleri en yüksek ne kadar zam uygulayabilir?


2017 yılında 1 Temmuz’da yürürlüğe sokulmuş olan borçlar kanunun ilgili maddesi gereğine göre; konut için kira dönemleri içerisinde uygulanması gereken artışlar bir sene evvelki kira yılı içerisinde İstatistik Kurumu’nca açıklanmış olan ÜFE’deki artış oranlarını aşmamalı. Bu demek oluyor ki konut sahipleri ÜFE oranının üzerinde bir oranda zam uygulayamaz.

2017 yılının Haziran Ayında Kiralarda Artış Oranı Ne Kadar?

Kiralara zam oranları hangi yöntemle hesaplanmaktadır?


Kiralarda zam oranları ÜFE’deki 12 aylık ortalamaya göre hesaplanmaktadır.

2017 yılının Haziran ayı içerisinde kira artış oranları ne kadar?


ÜFE 2017 yılında Haziran içerisinde bir sene evvelki Mayıs ‘a kıyasla %0.07 , bir sene evvelki Aralık’a kıyasla %7.82 , bir sene evvelki Haziran’a kıyasla %14.82 , 12 ay ortalamasına göre %9.98 arttı. Bundan ötürü konut sahipleri kiralara en yüksek %9.98 oranıyla zam uygulayabilmektedir.