2018 Emlak Vergisi Ödemeleri Başladı, Muafiyet Koşulları Neler?

Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan kişiler kendilerine sunulan vergi muafiyeti hakkından yararlanamıyorsa bu durumda emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.
2018 Emlak Vergisi Ödemeleri Başladı, Muafiyet Koşulları Neler?

Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan kişiler kendilerine sunulan vergi muafiyeti hakkından yararlanamıyorsa bu durumda emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.

Ödemeler her sene Mart ayında başlıyor ve isteyen vergi mükellefleri ödemelerini 2 taksit halinde yapabiliyor. Emlak vergisi birinci taksit ödemeleri Mart ayında başlıyor ve 31 Mayıs itibari ile sona eriyor. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içerisinde yapılıyor ve 30 Kasım 2018 tarihine kadar yapılıyor.



Kimler Emlak Vergisi Ödemekle Yükümlüdür?





Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan ve emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanamayan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemelerinin mutlaka belirlenen tarihler içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi durumda kişi gecikmeye düştüğü için yüzde 1,40 oranında emlak vergisi gecikme faizi ödemekle yükümlü kalıyor. Bu nedenle taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi ödeme tarihi duyurularını yakından takip etmeleri gerekiyor.



Kimler Emlak Vergisi Vermez?





Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi içinde de bazı muafiyetler uygulanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti 2018 yılında da uygulanmakta olup bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak bağlı oldukları belediye üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?

Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan kişiler, ev hanımları, şehit yakınları, gaziler ve emekliler emlak vergisi ödemiyorlar. Ancak kişinin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor



Emlak Vergisi Nasıl, Nereye Ödenir?





Emlak vergisi ödemeleri farklı pek çok kanaldan yapılabilmekte olup kredi kartı ile emlak vergisi ödeme hizmeti sunan belediyelerde bulunmaktadır. e-belediye hizmeti sunan belediyelerin internet sitesi üzerinden sadece kimlik numaranızı girerek emlak vergisi sorgulama hizmetinden yararlanabilir, ardından çıkan borcunuzu kredi kartı kullanarak online emlak vergisi ödeme hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Yine anlaşmalı bankaların şubeleri ve internet siteleri ile mobil bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internetten emlak vergisi ödemesi gerçekleştirebilirsiniz. Tüm vergi daireleri ile belediyelerin vergi tahsilat gişeleri üzerinden de dilerseniz elden emlak vergisi ödeme işlemlerinizi yapabilir, verginizi peşin olarak tek seferde ödeyebileceğiniz gibi biri Mart ayında diğeri Kasım ayında olmak üzere 2 taksit halinde de ödeyebilirsiniz.