2019 İşyeri Kira Artış Oranı

18 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 71 maddelik torba yasa ile kira artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanmaya başlandı. Peki, işyeri kira artış oranı yüzde kaç oldu?
2019 İşyeri Kira Artış Oranı

18 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 71 maddelik torba yasa ile kira artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanmaya başlandı. Peki, işyeri kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Kira artış oranı için beklenen yasal düzenleme yapıldı ve bugünden itibaren kira artış oranı için TÜFE kullanılması kanun değişikliği ile sınırlı kılında. Yani 2019 kira artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanmaya başlandı.



Konut Kiracıları Büyük Avantaj Sağladı



İşyeri kira zam oranı ve işyeri kira hesaplaması hakkında bir yazı kaleme alan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “7161 sayılı, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 56. Maddesi gayrimenkul sektöründeki binlerce kiracıyı etkiliyor.



Buna göre eskiden artışlarda üst sınır ÜFE iken, artık üst sınır son on iki aylık ortalama TÜFE olarak baz alınacak. Aralık ayı rakamlarına göre 1.000-TL’lik bir kira da bu değişiklik kiracıya 107-TL’lik avantaj sağlayacak” dedi.



İşyeri Kira Artış Oranı Belirsiz



Özelmacıklı açıklamasında düzenlemenin sadece Türk Borçlar Kanunun sadece 344. Maddesi ile sınırlı kaldığını söyleyerek “Bu maddenin 1. fıkrasında, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir olarak değişmiş oldu.



Lakin 6353 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 2. Maddesi hala geçerli. Bu maddeye göre tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında 344. Maddenin 01/07/2020’ye kadar uygulanamayacağı hükmü var.



Yani tacir kiracılı işyerlerindeki artış oranında sözleşme serbestisi geçerli ve kontratta yazılı artış oranı ne ise o yapılabilecek” dedi. Yani işyeri kira artış oranı için işyeri kira sözleşmesi içerisinde bu oranı gösteren bir madde bulunuyorsa bu maddeye göre zam yapılacak. Böyle bir oran yoksa da işyeri sahibi istediği oranda zam yapma hakkına sahip olacak. Söz konusu yasal değişiklik işyeri kira sözleşmeleri için bağlayıcı olmayacak.



Emlak365.com