2019 İşyeri Kira Artış Oranı TÜİK TEFE TÜFE Artışı Yüzde Kaç?

2019 kira zam oranları açıklandı. Peki, 2019 işyeri kira artış oranı yüzde kaç olarak belirlendi, 2019 kira artış oranları nasıl hesaplanacak?
2019 İşyeri Kira Artış Oranı TÜİK TEFE TÜFE Artışı Yüzde Kaç?

2019 kira zam oranları açıklandı. Peki, 2019 işyeri kira artış oranı yüzde kaç olarak belirlendi, 2019 kira artış oranları nasıl hesaplanacak?

2018 yılında imzalamış olduğu işyeri kira sözleşmesi süresi dolan kişiler kira sözleşmesi iptali yapmazlarsa sözleşmeleri otomatik olarak yenilenmiş sayılacak.



Bu yenilenme işleminde ise belirlenen oranda işyeri kira zam oranı uygulanacak. 2019 işyeri kira artışı yüzde kaç? İşyeri kira artışı için uygulanacak iki oran bulunuyor. Bunlardan biri kira sözleşmesi üzernide yazılı olan oran.



İşyeri kira sözleşmesi üzerinden böyle bir oran bulunmuyorsa bu durumda ise ne yazık ki işyeri sahibi istediği oranda zam yapabiliyor. Yani işyeri sahibini sınırlayan herhangi bir yasal zorunluluk bulunmuyor. Ancak işyeri sahibi 2019 TÜİK Ocak kira artış oranı rakamı üzerinden zam yapmak isterse bu oran 12 aylık ÜFE ortalaması için yüzde 16,63 ve 12 aylık ÜFE ortalaması için yüzde 27,0 olarak uygulanıyor.



İşyeri Kira Serbestisi Ne Zaman Sona Erecek?



Ne yazık ki yapılan yasal bir düzenleme ile işyeri kira artış oranı için zam serbestisi uygulanıyor. Yani kiracı ile dükkan sahibi arasında imzalanan işyeri kira sözleşmesi içerisinde uygulanacak olan kira zam oranı hakkında bir ibare bulunmuyorsa işyeri sahibi kiraya istediği kadar zam yapma hakkına sahip kabul ediliyor.



Yapılan bu yasal düzenleme 6217 Sayılı Kanun Geçici Md.2 içerisinde yer almakta olup bu kanun maddesi ile kiralarda serbest artış oranı öngörülmüştür. Yani işyeri kira sözleşmesinde zam oranı yazılı değilse işyeri sahibi zam oranını ÜFE üzerinden belirleme zorunluluğu altında değildir.



Bu zorunluluk 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile sona erecek olup o tarihten sonra mevcut yasalarda bir değişiklik yapılmazsa 12 aylık ÜFE ortalaması temel alınarak zam oranları hesaplanacak. Ancak bu tarih henüz dolmadığı için



İşyeri Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir?



Ne yazık ki işyeri kira artış oranı için sözleşme serbestisi uygulanıyor. Yani işyeri sahipleri hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan işyeri kira sözleşmesi içerisinde herhangi bir kira artış oranı belirlenmediyse kira zammı uygulayabiliyor.



Konu hakkında açıklamada bulunan Palandöken işyeri sahiplerine seslenerek "Bazıları yüzde 50 artırırken, birçoğu kira artışlarında yüzde 100'ün üzerine çıktı. Yeni yıla girerken güncellenen kira sözleşmelerindeki artışlar, esnafı daha fazla zora sokuyor.



Esnaf kirasını ödeyemeyince, dükkanını kapatmamak için sattıklarına zam yapmak zorunda kalır. Bu da doğrudan vatandaşa yansıyarak, enflasyonun artmasına neden olur. Kira artışlarında enflasyon oranları dikkate alınmalı" dedi.



Emlak365.com