2019 Tapu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Özellikle tapu devir işlemleri gerçekleştirecek kişilerin tapu almak için hangi evraklar gerekiyor bilmesi gerekir. Diğer yandan tapu için gerekli evraklar alıcı ve satıcı açısından bazı farklar göstermektedir. Devir işlemleri sırasında bir diğer önemli konu da ödeme ile ilgili nakit para veya çek gibi kıymetli evraklar konusunda alıcı ve satıcı arasındaki önceden sağlanması gereken mutabakattır.
2019 Tapu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Özellikle tapu devir işlemleri gerçekleştirecek kişilerin tapu almak için hangi evraklar gerekiyor bilmesi gerekir. Diğer yandan tapu için gerekli evraklar alıcı ve satıcı açısından bazı farklar göstermektedir. Devir işlemleri sırasında bir diğer önemli konu da ödeme ile ilgili nakit para veya çek gibi kıymetli evraklar konusunda alıcı ve satıcı arasındaki önceden sağlanması gereken mutabakattır.

Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?



Tapuya gidecek kişilerin mutlaka tapuda nasıl işlem yapılır bilmesi gerekir. Tapu işlemleri üç aşamalıdır:



Tapuya gitmeden önce yapılan işlemler

Tapu evrakları ile tapuda yapılan işlemler

Tapu aldıktan sonra yapılan işlemler

Bu işlemlerin her birinde yapılacak ayrı yasal ve hukuki işlemler vardır. Şayet bir emlakçı ile çalışıyorsanız en doğrusu bunların listesini istemektir.



İnternetten Tapu İşlemleri



Tapuya gitmeden internetten tapu başvurusu nasıl yapılır bilmek son derece önemlidir. İnternetten yapılacak işlemlerin en başında randevu almak gelir. Randevu almak için tapu müdürlüğünün internet sitesinden randevu alma seçeneği ile tarafların temel kimlik bilgileri girilerek işlem yapılır ve randevu alınır.



Tapu Randevu Sistemi



Tapu deviri için kullanılacak randevu sistemi nasıl kullanılır her tapu alacak kişinin bilmesi gereken önemli bir konudur. Tapu randevu sistemine göre size belli bir randevu günü ve saati verilecektir. Bu saaten biraz önce tapuda olarak gerekli ön işlemleri önceden başlatmakta fayda vardır. İşlemler bittikten sonra sizden beklemeniz istenecek ve bu sürede tapu görevlileri tapuyu basıp mühürleyecek ve en sonunda size teslim edecektir.



Tapu Randevu Nasıl Alınır?



Bir ev almaya karar verenlerin nasıl tapu randevusu alınır mutlaka araştırmış ve konu hakkında fikir sahibi olmuş olması son derece önemli bir konudur. Tapu randevusu almak için belediyelerin tapu randevusu alma bölümünden internet vasıtası ile başvuruda bulunmanız gerekir.



Tapu Randevu İçin Gerekli Belgeler



Hayalinizdeki evi satın almak için mal sahibi ile anlaştıktan sonra tapu randevusu için hangi belgeler gerekir diye emlakçınıza danışmanızda fayda var. Tapu randevusu için yanınızda mutlak aşağıdaki belgeleri bulundurmanız gerekir:



Nüfus cüzdanı

2 adet resim

Tapuda ödenecekse kalan para veya bankadan alınan garantili bloke çek



Tapu Randevu İptal



Şayet almayı düşündüğünüz evden vazgeçmek gibi bir durum söz konusu olduysa veya mal sahibi ile anlaşamadıysanız tapudan aldığınız randevuyu iptal etmek gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Tapu randevusu iptal edilmek istendiğinde yine randevu alınan internet sitesi üzerinden randevu için verilmiş olan referans numarası ile iptal edilebilir. Şayet iptal edilmeden randevuya gidilmez ise ve bu bir ayda iki defa tekrarlanır ise randevu isteyen kişiye sistem iki ay süre ile randevu vermeyebilir. Bu sebeple iptal konusuna dikkat edilmesi gerekir.



Kredili Tapu İçin Gerekli belgeler



Satın almayı düşündüğünüz evi banka kredisi ile aldıysanız bu durumda banka kredili evin tapu işlemleri nasıl yapılır bilgi sahibi olmanızda fayda var. Diğer yandan kredi ile alınacak olan bir ev için tapu için gerekli evraklar hangisi bunun önceden bir listesini çıkarmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Banka kredisi ile ev alacaksanız mutlaka tapu işlemleri sırasında kalan ödemeyi nasıl yapacağınızı ev sahibi ile konuşmanız gerekir. Bazen ev sahipleri nakit para isteyebilir ve bu durumda bankanın bir görevli yollaması gerekebilir. Ancak genellikle bankalar bakiye ödemesi için satıcı adına bloke çek hazırlar ve bu çeki banka avukatı tapuya getirir ve tapuda imzalar atıldıktan sonra satıcıya çeki verir. Satan da hemen banka şubesine çekle giderek çek karşılığı tutarı hesabına aktartabilir.



2019 Tapu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?



Satıcıdan Tapuda Satış İçin Gerekli Evraklar



Şayet evinizi satıyorsanız özellikle emlakçınıza satış için tapuda istenecek belgeler neler diye mutlaka sorun. Satıcıdan tapuda istenecek belgeler



Tapunun aslı

Vergi dairesinden alınacak borcu yoktur yazısı

Evli ise ve ev evlendikten sonra alınmışsa eşten alınacak muvafakat name

Başkasının adına bir ev satıyorsa noterden alınmış vekaletname



Alıcıdan Tapuda Satış İçin Gerekli Evraklar



Eğer tapu işlemleri ile ilgili olarak alıcı tarafındaysanız bu durumda mutlaka bir uzmana alıcı için tapuda hangi evraklar istenir sormanızda yarar var. Alıcıdan tapu için istenen belgeler genellikle resim, kimlik ve ödeme ile ilgili belgedir.



Şahıslarda Tapuda Satış İçin Gerekli Evraklar



Kendi adınıza veya eşinizin adına bir taşınmazı alıyor veya satıyorsanız o zaman tapu işlemleri için şahıslardan talep edilecek belgeler neler diye önceden bilmenizde çok büyük fayda var. Şahıslardan tapuda istenen evraklar yukarıda sayılan kişisel kimlik, resim ve ödeme evraklarıdır.



Tüzel Kişilerde Tapuda Satış İçin Gerekli Evraklar



Şayet şirketinize ait bir taşınmazı satıyor veya şirketiniz adına bir taşınma satın alıyor iseniz bu durumda tapuda tüzel kişilerden istenen belgeler neler diye bir uzamana sormanız son derece büyük önem taşır. Aslında bir şirket adına bir taşınma satışı söz konusu ise bu işlemlerin şirket avukatı gözetiminde yürütülmesi en doğru olanıdır. Tüzel kişilerden tapuda istenecek evraklar;



Şirket yetkilisi olduğuna dair imza sirküleri veya vekil isse noterden alınmış vekaletname

Şirket ticaret sicil belgesi

Şirketin imza sirküleri

Ticaret sicil gazetesi kopyası

Nüfus cüzdanı



Tapu İşlemlerinde Dikkat edilmesi Gerekenler



İster alıcı isterse satıcı durumunda olalım tapu işlemlerini yaparken nelere dikkat etmeliyiz diye herkes önceden hazırlık yapmalıdır. Tapu dairesinde zor durumda kalmamak ve sonradan belki bazı cezai yaptırımlara maruz kalmamak için tapu tarafından istenecek evrakların mutlaka 1-2 gün önceden hazırlanması son derece önemlidir.



Tapu Gününden Önce Yapılacak İşlemler



Bir ev almadan veya satmadan önce tapuya gitmeden neler yapılmalı diye mutlaka bir uzamana veya emlakçıya sormakta ve bir çek list hazırlamakta fayda var. Tapu gününden önce tapuda istenecek evraklar hazırlanmalı, tapuda ödenecek paranın nasıl ödeneceği veya çek mi verileceği mutlaka kararlaştırılmalı ve çekle ödeme olacaksa bankaya mutlaka önceden haber verilmeli ve aynı şekilde nakit ödenecekse ve bankadan çekilecek para yüklü bir meblağ ise yine mutlaka bankaya önceden haber verilmelidir.



Tapu Gününde Yapılacak İşlemler



Şayet tapu öncesi hazırlıklar iyi yapılmış ve iyi bir şekilde planlanmışsa bu durumda tapu işlemleri gününde neler yapılır bunun da mutlaka hazırlığı yapılmış anlamına gelir. Tapu günü mutlaka randevu saati kontrol edilmeli ve mümkünse tapuya bir yakın veya arkadaş ile gidilmesinde fayda vardır. Mümkün olduğunca nakit para taşımaktan kaçınılmalı ve mümkünse ödeme işlemi bloke banka çeki ile yapılmalıdır. Keza bu sadece alıcı için değil tapuda yüklü bir miktar parayı alıp dışarı çıkacak olan satıcı için de daha güvenli bir yol olacaktır.



Tapu Gününden Sonra Yapılacak İşlemler



Özellikle alıcıların tapu ve evin bir takım işlemleri ile ilgili olarak tapu işlemleri bittikten sonra yapılacak işlemler ile ilgili bilgi sahibi olmuş olması önemlidir. Zira tapuda devir tamamlandıktan sonra tapu için gerekli evraklar kadar önemli tamamlanması gereken bazı başka evrak işleri vardır. Tapu alındıktan sonra öncelikle hemen ilgili belediyeye gidilip tapu deviri kayıt ettirilmeli ve vergisel açıdan bir sıkıntı yaşamamak için belediyeye bildirimde bulunulmalıdır. Diğer yandan evin üzerinde ipotek kaldırma işlemi yapılacaksa mutlaka bankadan bunun teyidi alınmalıdır.



Kaynak: www.emlak365.com