2019 TÜİK TEFE TÜFE Kira Artışı Oranı İle Enflasyonun Üstünde Kira Artışına Önlem Alındı!

2019 yıllık kira artış oranı için gereken yasal düzenlemeler yapıldı, enflasyonun üstünde kira artışına önlem alındı.
2019 TÜİK TEFE TÜFE Kira Artışı Oranı İle Enflasyonun Üstünde Kira Artışına Önlem Alındı!

2019 yıllık kira artış oranı için gereken yasal düzenlemeler yapıldı, enflasyonun üstünde kira artışına önlem alındı. Detaylar haberimizde...

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hatırlanacağı üzere geçen hafta Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girmişti.



% 16.33'ü Aşan Kira Artışı Yasal Değil!



Yapılan yasal düzenleme ile beraber 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yasal kira artışı ÜFE yerine TÜFE oldu. Bu nedenle Ocak ayı kira artış oranı yüzde 16.33 oldu.



TÜİK Aralık 2018 TEFE TÜFE rakamı olarak açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması olan % 16,33 rakamı Aralık ayı itibari ile kira sözleşmesi dolan kişiler bu oran üzerinden kira artışı hesaplayacak.



Kira Artışı Yüzde 10 - 15 Arasını Geçmez...



Konu hakkında AA muhabirine açıklama yapan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "Yİ-ÜFE gibi TÜFE oranı da yüksek seyrediyor. Dolayısıyla kiracı ve ev sahipleri bu oranları uygulayamıyordu.



Vatandaşın kira artışı için uyguladığı oran yüzde 10'lar seviyesinde. Arz-talep dengesi olduğu için arzda fazlalık var. Dolayısıyla geçen yıl kiraya verdiğimiz bir yeri, bu sene aynı fiyata veremiyoruz. Dolayısıyla enflasyon oranları zaten uygulanamıyordu, uygulanmasın da." dedi.



Kiralamalarda Kış Ayı Durgunluğu Başladı



Taylan açıklamasında "Gelecek dönemde kira artışlarının bu oranları geçeceğini zannetmiyorum. Kiralamalarda kış ayları nedeniyle zaten durgunluk var, yaz döneminde daha yoğun olur. Enflasyon baz alınacağı için tüketici ya da kiracının enflasyona ezdirilmemesi söz konusu oluyor.



Bu düzenlemeyle kira bedellerine enflasyonun üstünde zam yapılmasının önü kapatılmış oldu. Bu da vatandaşın bütçesine katkı sağlayacak. Ev sahipleri de yüksek artış talep edip alamama sıkıntısı yaşamayacak. Bu düzenleme, kira davalarındaki artışın da önüne geçecek. Adliyelerde, kira artışı ve kira bedellerinin ödenmemesine ilişkin çok sayıda dava var. Toplumsal açıdan da önemli bir düzenleme yapılmış oldu" dedi.



Ocak 2019 TÜFE Kira Artışı Zam Oranı Örnek Hesaplama



Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan oranlara göre Türkiye'de Aralık 2018 döneminde 12 aylık TÜFE oranı 16,33 oldu. Açıklanan bu rakama göre ev sahipleri kiracılarına bu ay en fazla % 16,33 oranında zam yapacaklar. Yeni zam oranına göre Aralık ayı kira zam oranı hesaplaması şu şekilde yapılacak:



Konut Kirası: 1.000 Lira



TÜİK TÜFE Ocak 2019 Kira Artış Oranı: % 16,33



Ocak Ayı Kira Artış Oranı Tutarı: 163,30 Lira



Ocak Ayı Kira Artış Oranı Dahil Yeni Zamlı Kira Tutarı: 1.163,30 Lira



2019 TÜİK TEFE TÜFE Kira Artışı Oranı İle Enflasyonun Üstünde Kira Artışına Önlem Alındı!



Emlak365.com