2019 Yılında Ev Almak Çok Daha Zorlaşabilir!

Yeni yıla sayılı günler kala bu sene gerek ekonomik verilerin bozulması gerekse de konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi nedeni ile ev sahibi olamayanlar gözlerini 2019 yılına çevirdi. Ancak gelen haberler çok iyimser değil...
2019 Yılında Ev Almak Çok Daha Zorlaşabilir!

Yeni yıla sayılı günler kala bu sene gerek ekonomik verilerin bozulması gerekse de konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi nedeni ile ev sahibi olamayanlar gözlerini 2019 yılına çevirdi. Ancak gelen haberler çok iyimser değil...

2019 yılında ev sahibi olmak isteyen kişiler için olumlu haberler bulunmasına rağmen ancak ne yazık ki pek çok olumsuz haberde bulunuyor.



Yüzde 40 Çimento Zammı Fiyatlara Yansıyacak Mı?



İnşaat sektörü için yılın son günlerinde gelen yüzde 40 zam haberi adeta gündeme bomba gibi düştü. Zaten 2018 yılı içerisinde çimento fiyatları yaklaşık yüzde 40 oranında zamlanırken dolar kurunda yaşanan gerileme ile inşaat sektörü indirim müjdesi beklerken gelen yüzde 40 zam haberi büyük bir şok etkisi yarattı.



TÜİK tarafından açıklanan inşata maliyetleri endeksi ile gerçekten müteahhitlerin maliyetlerinin büyük oranda arttığı kesin olarak ortaya konulurken üzerine gelen bu çimento zammı deyim yerindeyse işin tuzu biberi oldu. Mütehhitler zaten konut satamaz durumdayken yaşanan bu maliyet artışları nedeni ile en az vatandaşlar kadar müteahhitler de mağdurlar.



Tapu Harcı İndirimi ve Konutta KDV İndirimi Uzatılacak Mı?



Ev almak isteyen kişileri zorlayacak bir diğer konuda 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan tapu harcı indirimi ve konutta KDV indirimi olarak öne çıkıyor. Konut satışlarını arttırmak isteyen hükümet konutta KDV oranını da yüzde 18 seviyesinden yüzde 8 seviyesine çekmişti. Bu da direkt olarak sıfır konut satışlarında yüzde 10'luk bir indirim yapılmasını sağlamıştı. Bu indirim kampanyası da uzatma kararı alınmadığı takdirde ne yazık ki 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek.



Emlakta Gerçek Değer Zorunluluğu Başlayacak, Konut Satışlarına Ekspertiz Zorunluluğu Getirilecek!



2019 yılı itibari ile konutta gerçek değer zorunluğu başlayacak. Tapuda gerçek beyan seferberliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut satışlarında ekspertiz raporu isteyecek ve satışlar bu raporda belirtilen gerçek değer üzerinden beyan edilerek yapılacak. Yani 300 bin liralık ev eskiden olduğu gibi 100 bin lira beyan edilerek satılamayacak.



Konut Kredisi Faiz Oranları 2019 Yılında Düşecek!



Ev almak isteyen kişileri sevindirecek tek olumlu gelişme ise konut kredisi faiz oranları için indirim yapılacak olması. En geç Haziran ayı itibari ile kredi faiz indirimi çok daha hızlı bir şekilde yaşanacak.



Ekonomistler Merkez Bankası faiz indirimi kararının en geç bu tarihte geleceğini belirterek o güne kadar da bankaların kademeli olarak indirimin düşeceği açıklanıyor. Ancak düşen kredi oranları nedeniyle talebin artması ve artan talep ile konut fiyatlarının yükselmesi gibi bir ihtimal de bulunuyor.



Emlak365.com