2019 Yılında Ev Satın Alacakları Bekleyen Kötü Haberler Neler?

Hükümetin konut satışını arttırmak için başlattığı tapu harcı indirimi ve konutta KDV indirimi için geri sayım başladı Peki, ev alma talebini 2019 yılına erteleyenler ne kadar zarar edecek?
2019 Yılında Ev Satın Alacakları Bekleyen Kötü Haberler Neler?

Hükümetin konut satışını arttırmak için başlattığı tapu harcı indirimi ve konutta KDV indirimi için geri sayım başladı Peki, ev alma talebini 2019 yılına erteleyenler ne kadar zarar edecek?

Vatandaş ev almak için bankaların konut kredisi faiz indirimi atağına geçmesine beklerken yılbaşına doğru geri sayım başladı. Yılsonu itibari ile bitecek bazı kampanyalar ne yazık ki beklemede kalan kişilerin 1 Ocak 2019 tarihinde ciddi zarara uğramasına neden olacak.



Tapu Harcı İndirimi Uzatılacak Mı?



Şu anda hükümet cephesinden konu hakkında yapılan olumlu ya da olumsuz bir açıklama bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere tapu harcı indirimi aslında Ekim ayı sonu itibari ile bitecekti ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak söz konusu indirimi Aralık ayı sonuna kadar uzattıklarını duyurmuştu.



Şu anda hükümet kanadından tapu harcı indirimi için yapılan bir açıklama bulunmuyor. Tapu harcı normalde konutu satan kişiden yüzde 2 ve konutu alan kişiden yüzde olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak tahsil ediliyordu. İndirimin ardından bu oran yüzde 3 seviyesine çekilmişti.



Konutta KDV İndirimi Ne Zaman Sona Erecek?



Konut satışlarını arttırmak isteyen hükümet konutta KDV oranını da yüzde 18 seviyesinden yüzde 8 seviyesine çekmişti. Bu da direkt olarak sıfır konut satışlarında yüzde 10'luk bir indirim yapılmasını sağlamıştı. Bu indirim kampanyası da 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek.



Emlakta Gerçek Değer Zorunluluğu Başlayacak!



2019 yılı itibari ile konutta gerçek değer zorunluğu başlayacak. Tapuda gerçek beyan seferberliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut satışlarında ekspertiz raporu isteyecek ve satışlar bu raporda belirtilen gerçek değer üzerinden beyan edilerek yapılacak. Yani 300 bin liralık ev eskiden olduğu gibi 100 bin lira beyan edilerek satılamayacak.



İnşaat Maliyeti Endeksi Rekor Kırdı, Konut Fiyatlarına Zam Kapıda!



Sıfır konut almak isteyen kişileri bekleyen bir diğer risk faktörü ise konut fiyatlarına zam oldu. İnşaat maliyet endeksi 2018 yılında rekor kırarak katlandı. Artan maliyetler konut stoku bulunduğu için üreticiye yansımadı ancak 2019 yılında konut stoku bittiği anda konut fiyatlarına yüzde 45 oranında zam yapılacağı belirtiliyor.



2019 Yılında 300 Bin Liralık Ev Alacak Bir Kişi Ne Kadar Zarar Edecek?



Yukarıda maddeler halinde yazdığımız durumların gerçekleşmesi halinde 300 bin liralık konut alacak bir kişi;



Tapu Harcı İndirimi Yüzde 1,5 Yerine Yüzde 2 Hesaplanacağı İçin; 1.500 Lira



Konutta KDV İndirimi Sona Ereceği İçin Yüzde 10 KDV Farkından Dolayı; 30 Bin Lira



Konut Fiyatların Yüzde 45 Zam Gelmesi Durumunda 135 Bin Lira fiyat farkı nedeni ile tam 166 Bin 500 Lira zarar edecek...



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için TIKLAYINIZ



Twitter sayfamız için TIKLAYINIZ



Haber Kaynağı: Emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"