2019 Yılında Faizler Ne Olacak? Faiz Oranları Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Konut Kredisi Faizleri Ne Zaman Düşer?

Bankaların kredi faiz oranları için 2019 yılının röntgenini sizler için çektik. Yeni yılda kredi faizleri düşecek mi, krediler ne zaman düşecek? İşte büyük bankaların ve dernek yöneticilerinin değerlendirmeleri...
2019 Yılında Faizler Ne Olacak? Faiz Oranları Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Konut Kredisi Faizleri Ne Zaman Düşer?

Bankaların kredi faiz oranları için 2019 yılının röntgenini sizler için çektik. Yeni yılda kredi faizleri düşecek mi, krediler ne zaman düşecek? İşte büyük bankaların ve dernek yöneticilerinin değerlendirmeleri...

Bankaların konut kredisi faiz oranları için genel beklenti olumlu olurken genel görüş 2019 yılının ikinci yarısından itibaren kredi faizleri düşecek gibi görünüyor.



TÜSİAD "Yüksek Faiz Yeni Yılda Da Sürecek!"



Genelde 2019 yılı için beklentiler düşüş olacağı yönünde ağırlık kazanırken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik bugün 2019 yılı faizleri hakkında çok çarpıcı bir açıklamada bulundu.



Bilecik açıklamasında “TCMB’nin enflasyonda kalıcı bir iyileşme görmeden faiz indirimi yönünde bir adım atma ihtimalini düşük görüyorum. Hatta adım atmaması gerekir diye de düşünüyorum” diyerek 2019 yılında faiz indirimi beklemediklerini söyledi.



2019 Yılında Kredi Faizleri Düşmeyecek



TÜSİAD Başkanı Bilecik “TCMB’nin enflasyonda kalıcı bir iyileşme görmeden faiz indirimi yönünde bir adım atma ihtimalini ben düşük görüyorum. Hatta adım atmaması gerekir diye de düşünüyorum ama enflasyonda kalıcı bir iyileşme gördükten sonra da zaten 1 saat bile beklemeye gerek yok.



Nihayetinde önemli olan buradaki kalıcılığı görmek. Dünyada çok acele edilerek atılan adımlardan dolayı tekrardan faizlerin muazzam derecede yükselmeye başladığı örnekler, deneyimler yaşanmış. Yani faizi düşürelim derken genel anlamda bir müddet sonra artırmak zorunda kalmamak gerekir. Ben çok temel olarak buna bakıyorum, yani aceleci hareket etmemek gerek" diyerek indirim beklemediklerini açıkladı.



Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil "2019 Yılında Kredi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek"



Kredi faiz oranları hakkında da açıklamada bulunan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil "Bugün elimizdeki göstergeler de, artık başarılı bir dengenleme sürecine girdiğimize işaret ediyor. Enflasyon düşme trendinde. Yıllık enflasyonun 2019'da daha da gerilemesini bekliyoruz. Dış ticaret dengesi iyileşiyor. Buna bağlı olarak, cari dengemizdeki olumlu seyri de memnuniyetle takip ediyoruz



Faizler halen yüksek olmasına rağmen düşme trendinde ve 2019'da enflasyonda beklediğimiz gerileme ile daha da gerileyecek. Tüm bu iyileşmeleri sürekli kılacak yapısal önlemlerin üzerinde çalışıldığını biliyoruz, bu çalışmaların doğuracağı olumlu sonuçları da önümüzdeki dönemde hep birlikte yaşarız.



Bu olumlu gelişmeye rağmen faizler hala yüksektir. Bunun temel nedeni de bankaların kaynak maliyetlerinin hızla artmış olmasıdır. Bugün sanıyorum birçok bankada TL vadeli mevduat kaynak maliyeti kredi faizlerinin üzerindedir. Bankaların kaynak maliyetlerinin düşmesi gerekir. Böylelikle krediye erişim daha uygun koşullarda olabilecektir. Bankaların da çok arzuladığı daha düşük faiz ortamı aktif kalitesini de olumlu yönde etkileyecektir" dedi.



Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali "Kredi Faiz İndirimi Düşmeye Devam Edecek"



İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali "Sektörün ekonomik büyümeyi hangi ölçüde destekleyebileceğinde karlılığı ve öz kaynaklarını karlılık yoluyla besleyebilme imkanları belirleyici olacak. İkinci yarıda bilançolar tekrar sağlıklı büyüme trendine girebilir.



2019 yılındaki ekonomide dengelenme sürecinde, bilançomuzu dinamik olarak yönetmeye devam edeceğiz. Bu konjonktürde önceliğimiz; karlılığımızı ve sermaye gücümüzü koruyarak geliştirmek, aktif kalitesini odağımızda tutmak olacak.



Sürdürülebilirlik ve karlılık hedeflerimiz doğrultusunda kurumsal etkinlik ve verimliliğimizi destekleyen geleceğe dönük projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bunlar sadece İş Bankası olarak değil, İş Bankası Grubu olarak tüm iştirak ve ortaklıklarımızla birlikte gözeteceğimiz öncelikler olacak. Ekonominin yeniden dengeleneceği bu dönemde, değişen koşullara ve ortaya çıkacak risklere hızlı tepki verebilen, esnek ve proaktif stratejiler izleyecek, bilançomuzu dinamik olarak yöneteceğiz.



Özellikle 2019’un ikinci yarısından itibaren öngördüğümüz şekilde ekonomik aktivitenin hız kazanması, enflasyon ve faiz oranlarında normalleşmenin belirginleşmesi halinde, hem yatırım hem de tüketim perspektifinde ertelenmiş talebin gerçekleşmesiyle kredi hacmindeki artışın ivme kazanması söz konusu olabilecek. Bu süreçte de KOBİ/küçük işletmeler öncelikli olmak üzere tüm reel sektörün ve hane halkının finansal ihtiyaçlarını yaygın bir şekilde karşılamayı sürdüreceğiz." dedi.



Emlak365.com