2019 Yılında Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek, Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2019 yılı emlak vergisi ödeme tarihleri belli oldu. Ancak bazı kriterleri taşıyan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı bulunuyor. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?
2019 Yılında Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek, Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2019 yılı emlak vergisi ödeme tarihleri belli oldu. Ancak bazı kriterleri taşıyan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı bulunuyor. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?

Emlak vergisi ödeme tarihleri açıklandı. Ancak bilindiği üzere bazı kişilere emlak vergisi muafiyeti getiriliyor. Yani aranılan kriterleri taşıyan kişiler için emlak vergisi ödeme zorunluluğu kaldırılıyor ve bu kişiler evleri olsa dahi emlak vergisi ödemiyor.



Emlak Vergisi Muafiyeti Nedir?



1319 sayılı kanun kapsamına giren ve aranılan şartları taşıyan kişilerin zorunlu emlak vergisi ödemelerinin dışında tutulmasına emlak vergisi muafiyeti adı verilmektedir. Aranılan kriterlere sahip olan kişiler emlak vergisi ödemekle yükümlü olmadıkları gibi geçmiş döneme ait yatırmış oldukları emlak vergisi ödemelerini de geri alma hakları bulunmaktadır.



Kimler Emlak Vergisi Öder?



Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı bulunan ve emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanamayan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemelerinin mutlaka belirlenen tarihler içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi durumda kişi gecikmeye düştüğü için yüzde 1,40 oranında emlak vergisi gecikme faizi ödemekle yükümlü kalıyor. Bu nedenle taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi ödeme tarihi duyurularını yakından takip etmeleri gerekiyor.



Kimler Emlak Vergisi Ödemez?



Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi içinde de bazı muafiyetler uygulanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti 2018 yılında da uygulanmakta olup bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak bağlı oldukları belediye üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?



Aşağıda yer alan emlak vergisi muafiyeti şartları için uygun olan kişiler emlak vergisi ödemeyen kişiler arasında yer almaktadır. Bu şartlar;



Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan kişiler, ev hanımları, şehit yakınları, gaziler ve emekliler emlak vergisi ödemiyorlar.



Ancak kişinin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor.



Emlak365.com