2020 Pasaport Harcı Ne Kadar? Pasaport Başvurusu ve Randevu Alma İşlemleri

Pasaport çıkartmak için 2020 döneminde ödenecek ücretler konusunda son düzenlemeler ile yetkili kurum olarak Emniyet genel Müdürlüğü yerine Nüfus Müdürlükleri belirlendi. Pasaport harcı aslında pasaportun süresine göre ve aynı zamanda niteliğine göre verilen bir harçtır. Bu haberimizde sizlere detaylı olarak Pasaport alma süreçlerinden ve ücretlerinden bahsededceğiz.
2020 Pasaport Harcı Ne Kadar? Pasaport Başvurusu ve Randevu Alma İşlemleri

Pasaport çıkartmak için 2020 döneminde ödenecek ücretler konusunda son düzenlemeler ile yetkili kurum olarak Emniyet genel Müdürlüğü yerine Nüfus Müdürlükleri belirlendi. Pasaport harcı aslında pasaportun süresine göre ve aynı zamanda niteliğine göre verilen bir harçtır. Bu haberimizde sizlere detaylı olarak Pasaport alma süreçlerinden ve ücretlerinden bahsededceğiz.

Pasaport harcı genellikle defter parası ile karıştırılıyor. Ancak defter ücreti pasaport harcının aksine pasaport süresine bağlı olmaksızın her seferinde aynı miktarda alınıyor. Pasaport harcı aslında bir açıdan devletin süresine bağlı olarak vatandaşa vermiş olduğu pasaport hizmetinin bir bedeli.



2020 Pasaport Harcı Nereye Yatırılır?



Pasaport çıkartmak için nereye para yatırılacağı konusunda Nüfus müdürlükleri şu bankaları yetkili kılmıştır.




  • Kamu bankalarına kimlik bilgisi ibrazı ile pasaport harcı yatırılabilir. Banka şubesinde pasaportun süresi söylenirse bu durumda banko görevlisi süreye uyumlu harcı sizden tahsil eder. Ancak yine de öncesinde pasaportun alınma süresine bağlı olarak yatırılması gereken harcın bilinmesinde fayda var.

  • Özel bankaların neredeyse tümü pasaport harcı almaktadır. Aynı şekilde kimlik ile müracaat yeterlidir ve banka müşterisi olmak şart değildir.

  • Katılım bankalarına da pasaport harcı kimlik ibrazı ile yatırılabilmektedir.



2020 Pasaport Harcı Tutarları Nedir?



Pasaport çıkartmak için 2020 döneminde alınan harç tutarları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.




  • 6 ay süre ile sınırlı pasaportlardan alınacak pasaport harcı bedeli 208,30 TL ve alınacak defter bedeli 160 TL tutarındadır.

  • 1 yıl süre ile sınırlı pasaportlardan alınacak pasaport harcı bedeli 304,40 TL ve alınacak defter bedeli 160 TL tutarındadır.

  • 2 yıl süre ile sınırlı pasaportlardan alınacak pasaport harcı bedeli 497,00 TL ve alınacak defter bedeli 160 TL tutarındadır.

  • 3 yıl süre ile sınırlı pasaportlardan alınacak pasaport harcı bedeli 705,90 TL ve alınacak defter bedeli 160 TL tutarındadır.

  • 4 yıl ve üzeri süreli pasaportlardan alınacak pasaport harcı bedeli 994,80 TL ve alınacak defter bedeli 160 TL tutarındadır.



Buna göre en uzun süreli pasaporttan alınacak toplam ücret 945 TL olacaktır. Diğer yandan öğrenciler sadece defter bedeli verirler. Ancak öğrenci olmayıp 5 yaşında küçük olan çocuklar için pasaport harcı ödenmesi zorunludur.



Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?



Pasaport çıkarmak için nasıl başvuru yapılması gerektiği konusunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün https://randevu.nvi.gov.tr/ linki pasaport almak isteyenlere yardımcı olacaktır. Bu linkten giriş yaptıktan sonra aşağıda bulunan “Pasaport Randevu Al” butonu tıklanırsa pasaport randevu ekranı açılır.



Bu ekranda kişi kim için pasaport başvurusu yapacağını seçtikten sonra hangi nüfus müdürlüğünden pasaport almak istediğin, seçer ve daha sonra o müdürlükte randevu alınabilecek müsait gün ve saatlerden seçim yaparak randevusunu oluşturur.



Pasaport Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?



Pasaport çıkarmak için istenen belgeler şu şekildedir:




  • Kişinin kimlik belgesinin aslı.

  • Pasaport için özel olarak çektirilmiş 2 adet biometrik resim.

  • Pasaport defter bedelinin ve pasaport harcının yatırıldığını gösteren banka onaylı ödeme makbuzu.

  • Pasaport harcı ödemeden pasaport alacak öğrenciler için okullarından alınacak imzalı ve damgalı öğrenci belgesi.

  • Yeni pasaport başvurusu yapan kişilerin varsa eski pasaportlarının tümü.

  • 18 yaşınan küçükler için anne ve bana tarafından verilen muvafakat name. Ancak anne ve baba beraber nüfus müdürlüğüne giderse muvafakat nameye gerek yoktur.



Pasaport Nasıl Teslim Alınır?



Onaylanan pasaportların nasıl teslim alınacağı konusunda Nüfus Müdürlüğü kişilere ister elden teslim ister kargı ile teslim seçeneği sunar. Pasaport harcı ödeyip randevu günü işlemler tamamlandıktan sonra. Kişiler isterse kurye bedelini peşin olarak ödeyerek pasaportlarının belirttikleri adrese yollanmasını isteyebilirler. Diğer yandan kişi isterse cep telefonuna gelen mesaj sonrasında nüfus müdürlüğüne giderek pasaportunu kendisi teslim alabilir.