2021 Fındık Alım Fiyatı Açıklaması Neden Gecikti, Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne Zaman Açıklayacak?

2021 fındık fiyatına ilişkin büyük bir merak yaşanıyor. Fındık fiyatı açıklandı mı? 2021 sezonu TMO fındık alım fiyatı belli oldu mu?
2021 Fındık Alım Fiyatı Açıklaması Neden Gecikti, Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne Zaman Açıklayacak?

Türkiye'de üretimi yapılan ve katma değeri oldukça yüksek olan zirai ürünlerden fındık için büyük bir meraklı bekleyiş devam ediyor. Fındık üretimi yapılan illerde vatandaşlar fındık hasatlarına başlarken fiyatların henüz belli olmaması büyük bir sıkıntıya yol açtı.

FINDIK FİYATI BELİRSİZLİĞİ

Fındık üretim maliyetlerinin en önemli kalemi fındığın bahçeden toplanması oluyor. Bu maliyetin oluştuğu bu dönemde fındık fiyatlarının açıklanmamış olması üreticileri tedirgin ediyor. Maliyetlerini karşılayamayacakları bir fiyatlar karşı karşıya kalmak istemeyen üreticiler önlerini görmekte güçlük çekiyorlar.

DEVLET DEVREYE GİREREK ÜRETİCİYİ KORUYOR

Türkiye'de fındık fiyatlarının belirlenmesinde devletin çok önemli bir rolü var. Üretici adeta devlet tarafından güvence altına alınıyor. Ancak devletin müdahil olmadığı yılların acı tecrübeleri üreticilerin hafızalarında hala yer ediniyor. Devlet fındık fiyatına karışmadığı yıllarda özel sektör üreticinin ürününü adeta yok fiyatına satın almış ve büyük mağduriyetlere yol açmıştı.

2021 Fındık Alım Fiyatı Açıklaması Neden Gecikti, Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne Zaman Açıklayacak?

DEVLET YÖN VERİYOR

Son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatlarını belirleyen kurum oldu. Her fındık sezonu başlanmadan bir fındık fiyatı açıklayan TMO bu sayede özel sektöre de yön verebiliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN FINDIK ALIM FİYATINI AÇIKLADI MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 fındık alım fiyatlarının açıklanması bekleniyor. Ancak bu fiyat henüz açıklamış değil. Bu konuda bir gecikmeye yaşandığı çok açık bir şekilde görülüyor. Bu gecikmenin nedenleri ise büyük bir merak konusu oldu.

2021 FINDIK ALIM FİYATI AÇIKLAMASI NEDEN GECİKTİ?

2021 tılı fındık alım fiyatının gecikmesi büyük rahatsızlıklara neden olurken bunun sebebi merak ediliyor. Bu konuda resmi bir açıklama olmasa da kulislede bazı bilgiler dolaşmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 fındık rekoltesi için bir çalışma yapılmış ve gayriresmi olarak bu rekolte rakamları komuoyuna yansımıştı.

Fındık rekoltesinin düşük çıkmasına özel sektörün ve fındık ihracatçılarının itirazı çok büyük oldu. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fındık üretimi yapılan illere birer yazı gönderilerek yeni bir rekolte çalışması yapılması istendi. Fındık alım fiyatı da bu rekolte çalışması nedeniyle açıklanması gecikti.

FINDIK KAOSU MU ÇIKACAK?

TMO'nun açıkladığı fındık fiyatının bir miktar altında bir fiyatla fındık alımı yapan özel sektör üreticileri mağdur edemiyordu. Ancak bu yıl fındık hasatının başlamasına rağmen henüz fiyat belli olmadı. Yaklaşık 15 gün içerisinde fındığın pazara inmeye başlayacağı düşünülürse fındık üreticilerini büyük bir kaos bekliyor.