2021 Yılı Ev, Arsa, Tarla, İşyeri Emlak Vergisi Ödemeleri 1 Mart'ta Başlıyor! Listede Olanlar Ödeme Yapmayacaklar

Evi, arsası, arazisi, tarlası, işyeri, dükkanı olan vatandaşlar için emlak vergisi ödeme sürci 1 Mart tarihi itibariyle başlıyor.
2021 Yılı Ev, Arsa, Tarla, İşyeri Emlak Vergisi Ödemeleri 1 Mart'ta Başlıyor! Listede Olanlar Ödeme Yapmayacaklar

Evi, arsası, arazisi, tarlası, işyeri, dükkanı olan vatandaşlar için emlak vergisi ödeme sürci 1 Mart tarihi itibariyle başlıyor. Gayrimenkulü olan vatandaşlar mükellefiyetleri kapsamında ödemelerini yapacaklar. Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek süreç için tüm ayrıntıları aktarıyoruz.

EMLAK VERGİSİ 1. TAKSİT ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

Emlak vergisi ödemeleri 1 Mart tarihinden itibaren yapılacak. Kendisine ait tam veya hisseli oranda ev, arsa, tarla, işyeri ve benzeri gayrimenkulü olanlar bu taşınmazlarının vergilerini iki taksit halinde ödeyecekler. Yıllık vergi ödeme süreci kapsamında ilk taksit için ödemeler 1 Mart tarihinde başlayacak. Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek ilk taksit ödemelerinin ardından 2021 yılının sonuna doğru ikinci taksit ödemeleri yapılacak.

EMLAK VERGİSİ BORÇ SORGULAMA

Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebililir.

2021 Yılı Ev, Arsa, Tarla, İşyeri Emlak Vergisi Ödemeleri 1 Mart'ta Başlıyor! Listede Olanlar Ödeme Yapmayacaklar

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIR?

Vatandaşlar gayrimenkullerinin bulunduğu ilçe belediyelerine emlak vergisi ödemelerini yapacaklar. İlçe belediyelerinin emlak müdürlüklerine gidecek olan vatandaşlar buradan ilgili dosya numarası ile emlak vergisi ödemelerini şahsen yapacaklar.

ONLİNE ÖDEME YÖNTEMLERİ

Bazı belediye başkanlıkları pandemi süreci kapsamında online ödeme yöntemlerini açtılar. Bu kapsamda vatandaşlar yine ilçe belediye başkanlıklarının resmi web sitelerine erişim sağlayacaklar. Buradan emlak vergisi ödeme hizmetlerine tıklayacaklar. Açılan ekranda gayrimenkule ilişkin bilgiler istenecek. Bu bilgileri eksiksiz ve tam bir şekilde dolduracak vatandaşlar daha sonra ödeme ekranına yönlendirilecekler. Ancak bazı belediye başkanlıkları online ödeme hizmeti sunmuyor. Bu durumda belediyelere giderek ödemelerin yapılması gerekiyor.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Emlak vergisi muafiyeti konusunda çok sayıda vatandaş bilgi sahibi değil. Hakkı olduğu halde emlak vergisi muafiyetini bilmediği için ödeme yapan vatandaşlar için bu şartları derledik. Aşağıda yer alan koşulları sağlayan vatandaşlar emlak vergisi ödemeyecekler.

Bu kapsamda 2021 yılında emlak vergisi muafiyeti; içbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmaları halinde (intifa hakkı hali dahil) geçerli.