2021 Yılında SRC Belgesi Kart Ücreti Fiyatları Ne Kadar Oldu?

2021 Yılında SRC kart başvurusunda bulunacaklar ne kadar ödeme yapacaklar? SRC kart nasıl alınır? Bilinmesi gereken tüm ayrıntılarıyla yazımızda.
2021 Yılında SRC Belgesi Kart Ücreti Fiyatları Ne Kadar Oldu?

2021 yılı için SRC kart ücreti tutarı talep edilen kart türüne bağlı değişim gösterir. Buna göre;

• Sınava girmeden tek SRC kartı için tutar 100-150 TL

• Sınava girmeden çift SRC kartı 150-200 TL

• Sınava girilip SRC 1 kartı için 40 saatlik eğitim ücreti için tutar 1.040 TL

• Sınav ile birlikte SRC 2 kartı için 36 saatlik eğitim ücreti 936 TL

• Sınava girip SRC 3 kartı için 41 saat eğitim ile birlikte ücret 1.066 TL

• Sınava giriş ve SRC 4 kartı için 36 saatlik eğitim ile birlikte ücret 936 TL

Eğitim ücretlerinde tutar saat başı olarak hesaplanır. Bu hesaplamaya göre 1 saatlik ücret 26 TL’dir.

SRC belgesi almak isteyen kişiler için harç ücreti olarak 200 TL talep edilir. Bunun ardından kart basım parası olarak da 24 TL ödenmesi gerekir. SRC kartında fiyatlandırmayı değiştiren unsurlar yer alır.
Buna bağlı olarak psikoteknik belgesi için ödenmesi gereken tutar 150 TL’dir. Ayrıca ADR- SRC5 tehlikeli madde taşımacılığı için 750 TL istenir. SRC 5 Temel ve Tanker için ise 750 TL talep edilir. Bu SRC kart uygulamaların da sabit bir fiyatlandırma bulunmamak ile birlikte alınacak belgenin fiyatı, harç ücreti, kart basımı için ödenecek ücret sabit olup, eğitim ücretleri kurumlara bağı olarak değişebilir.

SRC Kartı Sınıfları Nelerdir?

SRC kartının sınıfları 5 farklı şekilde ayrılmıştır. Bunlar:

• SRC 1 Belgesi: Uluslararası taşımacılık yapmak isteyen sürücüler içindir. Yolcu taşımacılığını yapmaları için bu belgeyi edinmeleri zorunludur. SRC 1 belgesi alan sürücüler SRC 2 belgesi de almış olarak görünür.

• SRC 2 Belgesi: Yurtiçi taşımacılık yapmak isteyen sürücüler için geçerlidir. Yurtiçinde şehirler arası yolcu taşımacılığı yapabilir ama yurtdışına çıkamazlar.

• SRC 3 Belgesi: Yurtdışına taşımacılık yapmak için geçerlidir. Fakat bu taşımalık yolcu değil, yük ve eşya bazlı olarak yapılır. Ayrıca bu SRC belgesine sahip sürücüler SRC 4 belgesine de sahip olarak değerlendirilir.

• SRC 4 Belgesi: Yurtiçi eşya ve yük taşımacılığı için geçerli olup, bu taşımacılığı yapmak isteyen kimseler için alınması zorunlu bir belgedir.

• SRC 5 Belgesi: ADR belgesi olarak da bilinen belgenin kullanım amacı tehlikeli madde taşımacılığı yapmak isteyen tanker kullanan sürücüler için alınması zorunlu belgedir.

SRC Kartı Nasıl Alınır?

SRC kartı almak isteyen sürücüler için iki farklı şart bulunur. Bu şartlardan biri 2003 yılı öncesi sürücü belgesi almış kimseler sınava ve eğitime tabii tutulmadan SRC kartı alabilir. 2003 yılı sonrası sürücü belgesi almış kimseler SRC kartı almak ister ise öncelikle eğitime tabii tutulur ardından sınava girerler. Hak kazanan kişiler SRC belgelerine sahip olur.

SRC Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

SRC kartı başvurusu yapmak isteyen sürücüler başvuru işlemlerini E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilir. E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve E-Devlet şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili bakanlığın ‘’Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama’’ ekranına ulaşarak başvurularını gerçekleştirebilir. Bu hususta sınavsız SRC belge türüne başvuracak kişiler için alt yaş sınırı 26, üst yaş sınırı ise 66 olarak belirlenmiştir.

SRC Kartı Olmaması Durumunda Ne Kadar Ceza Ödenir?

SRC kartının olamaması halinde ceza tutarı hangi belgenin eksik olduğu durumuna göre değişir. Buna göre sürücüye taşıt belgesi yoksa ceza kesilmez, araç sahibine ise 2.174 TL ceza kesilir. SRC kartı yok ise 429 TL sürücü için 1.083 TL ise araç sahibi için ceza kesilir. Psikoteknik raporu yoksa sürücüye 100 TL ceza kesilir iken taşır sahibine ceza kesilmez.