2022 De Konut Fiyatları Ne Olur?

Bir yandan yükselen kiralar bir yandan da cep yakan ev fiyatları vatandaşı köşeye sıkıştırdı. Ev almak isteyen kişiler konut fiyatları düşer mi? endişesi ile beklerken 2022 ev fiyatları düşer mi?
2022 De Konut Fiyatları Ne Olur?

Ev sahibi olmak yükselen konut fiyatları nedeni ile her geçen gün biraz daha zor hale gelirken vatandaş "2022 ev fiyatları ne olur?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Konut kredisi faiz oranlarının son derece yüksek olması nedeni ile pek çok kişi indirim beklentisi ile konut alımlarını ertelerken bu süreçte yükselen ev fiyatları aradaki farkı eritti.

Yükselen kira fiyatları konut kredisi taksitleri ile yarışır hale gelirken 32 günlük vadeli mevduat faizi oranlarında yaşanan düşüşte bankada parası olanları konut yatırımını araştırmaya itti. Peki, 2022'de konut fiyatları ne olur, ev fiyatları düşer mi, yükselir mi, ne zaman düşecek, bu dönemde ev almak mantıklı mı, konut yatırımı yapılır mı?

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ, YÜKSELİYOR?

Dünya pandemi ile mücadele etmeye devam ederken koronavirüs tüm sektörleri etkilediği gibi konut sektörünü de etkiledi. Türkiye'de Mart ayında etkisini arttıran pandemi nedeni ile konut fiyatları ilk olarak büyük bir düşüş yaşadı ve fiyatlar hızla geriledi. İnsanların koronavirüs salgını nedeni ile bahçeli ve müstakil evlere yönelmesi ile beraber ilk önce bahçeli, müstakil ve balkonlu ev fiyatları talebin artması ile beraber hızla yükselişe geçti.

Daha sonra kamu bankaları tarafından Haziran ayında verilmeye başlanan ucuz konut kredisi desteği kampanyasının duyurulması ile beraber dibi gören ev fiyatları bir gecede rekor oranda zamlandı. Pandeminin etkisi ile beraber tedarik sorunları yaşanırken bu da demir, çimento, gazbeton, sunta, MDF, parke gibi pek çok inşaat malzemesinin fiyatında yüzde 100'leri aşan artışlar yaşanmasına neden oldu. Yine Türkiye'nin yoğun mülteci göçü alması konuta talebi arttırırken kentsel dönüşüm projeleri de bu süreci etkiledi.

2022 De Konut Fiyatları Ne Olur?

2022 KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Konut sektöründe yaşanan arz ve talep dengesizliği nedeni ile pandeminin de etkisi ile ev fiyatları son 2 senelik zaman dilimi içerisinde son derece hızlı bir şekilde yükselmişti. Yaşanan süreçte özellikle de kamu bankaları tarafından başlatılan ucuz kredi kampanyası döneminde yani 2021 senesinin Haziran ayı itibari ile ev fiyatları bir gecede rekor oranda zamlanmış, ucuz konut bulmak nerede ise imkansız hale gelmişti.

2022 senesinde konut fiyatları için uzmanlar emtia fiyatları ve yeni konut projelerinin yapım hızlarının belirleyeci olacağını belirtirken yine de konut fiyatlarında sert bir düşüş yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyorlar.