2022 EYT Düzenlemesi Her Ne Şekilde Gelirse Gelsin İlk Emeklilik Müjdesi Alacak Grup

2022 yılında EYT düzenlemesi gelmesi durumunda bazı EYT'liler ilk grupta yer alıp emeklilik müjdesine kavuşacaklar. EYT ilk emeklilik grubunda kimler olacak? 2022 EYT'de Kapsam nasıl belirlenecek?
2022 EYT Düzenlemesi Her Ne Şekilde Gelirse Gelsin İlk Emeklilik Müjdesi Alacak Grup

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarına göre 2022 yılı EYT için milat olabilecek bir dönem. Hükümet çok uzun bir aradan sonra EYT konusunu yeniden Çalışma Bakanlığı programına dahil etti. Henüz çok net bilgiler paylaşılmayan düzenlemeye dair elde olan ilk veriler ise bakanlığın bazı konulara dair çalışmalarının tamamlanmasının ardından EYT için çalışmaların başlatılacağı.

EYT HÜKÜMETİN PROGRAMINA GİRMEYİ BAŞARDI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için geçmiş dönemde maliye bakanları, çalışma bakanları gelen açıklamalar düzenleme olmayacağı yönünde olmuştu. Pandemi süreci başlamadan gelen bu açıklamaların ardından ise yeni bir sürecin başlayacağı sinyalleri 2021 yılının son çeyreğinde geldi.

EYT için adım atılabileceği açıklamalarının ardından hem AK Partili milletvekillerinden hemde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den resmi açıklama yapıldı. Bakan Bilgin son konuşmasını bir televizyon programında yaptı. EYT'nin kendi sorumluluklarında olduğunu ve bir çalışma yapılacağını söyleyen Bakan Bilgin bir liste sundu. 3600 ek göstergeden, sözleşmeli personellerin kadroya alınmasına kadar uzanan listede yer alan tüm sorunların çözülmesinin ardından konunun EYT'ye geleceği ifade edildi.

2022 yılı bir çalışma programı oluşturulduğu ve EYT'nin bu programda yer alacağı da gelen bilgiler arasında.

2022 EYT Düzenlemesi Her Ne Şekilde Gelirse Gelsin İlk Emeklilik Müjdesi Alacak Grup

EYT'DE EMEKLİLİK ŞARTLARI - İLK EMEKLİ OLACAK GRUP ÖZELLİKLERİ

EYT konusunda yapılacak çalışmalara dair bazı iddialar kulislerde konuşulmaya başlandı. En fazla konuşulan iddialarda ise Almanya Modeli ve Finlandiya Modeli oldu. 2 sistemde temelinde emeklilik için her erken yaş için daha az maaş sistemini oluşturuyor.

Bir diğer iddia ise EYT'de 50 yaş şartı ile 5000 gün prim veya 5900 prim şartlarını sağlayacaklar için olabileceği oldu.

İlk Grupta Kimler Olacak?

EYT ile ilgili olası bir düzenlemede 50 yaş altında olanlara emeklilik hakkı verilmeyeceği bildirildi. Prim gün şartını sağlamış, sigortalılık sürecini bekleyenlerden 50 yada 53 yaş üzerinde olanların hemen emeklilik edilebileceği konuşuluyor. Ayrıca bir diğer iddia ise yine belli bir prim gün şartıyla (5000 gün gibi) emeklilik sağlanması. Bu şartta da 50 yaş veya 53 yaş şartlarının uygulanabileceği iddia ediliyor. Tüm bu yöntemler halen iddia aşamasında olup kesin düzenleme Çalışma Bakanlığı'nın çalışmaları tamamlanınca belli olacak.