2022 EYT Düzenlemesinde Son Durum Ne, Erken Emeklilik Fırsatı Gelecek Mi, Çalışma Bakanlığı'nın EYT Planı Ne?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında yapılması talep edilen düzenlemede son durum merak ediliyor. EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak? EYT ile erken emeklilik gelecek mi?
2022 EYT Düzenlemesinde Son Durum Ne, Erken Emeklilik Fırsatı Gelecek Mi, Çalışma Bakanlığı'nın EYT Planı Ne?

Türkiye'de milyonlarca çalışan emekli olabilmek için yaş şartı engelinin ortadan kalkmasını beklemeye devam ediyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan bu çalışanlar tüm şartları sağlamalarına rağmen yaş şartından dolayı emekli olamıyorlar. Bu vatandaşlar özel sektörde uzun yıllar boyunca çalışıp prim gün sayılarını doldurdular. Ancak gelinen süreçte emekli olmak için uzun bir süre daha beklemeleri gerekiyor.

EYT DÜZENLEMESİNDE SON DURUM NE?

EYT sorununun toplumsal bir mesele haline gelmesinde zor ekonomik şartlar etkili oluyor. Bir çalışan uzun yıllarca özel sektörde hizmet verip prim gün sayısını dolduruyor. Ancak 50 yaşın üzerine geldiği için işvereni tarafından tercih edilen personel olamıyor ve işten çıkarılıyor. Bunun yanında emekli olmak için de yaş şartının yerine getirilmesini beklemek zorunda kalıyor. Bundan dolayı da işsiz kalan bu çalışanlar ailelerinin geçimlerini temin etmekte zorlanıyorlar. Bu insanlar uzun yıllardır siyasilerden EYT düzenlemesi yapılmasını talep ediyorlar. Ancak siyasetçiler önce seslerini duymadılar ve sonra da sürekli EYT düzenlemesini arkaya attılar.

2021 yılının son aylarında EYT düzenlemesinin çıkıacağına dair çok olumlu gelişmeler yaşanmıştı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda AK Partili yetkili EYT düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğünü açıklamıştı. Ancak bu açıklamalar bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından reddedilmiş ve bakanlığın çalışma takvimi içerisinde EYT düzenlemesinin öncelikli konular içerisinde yer almadığını duyurmuştu.

ÇALIŞMA BAKANI EYT'LİLERE UMUT VERMEDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son olarak EYT hakkında, "EYT konusunda bir yaş problemi var. Bu konuda AYM'nin de kararı var. AYM yaş şartırının da yerine getirilmesi gerektiğini söylüyor. Prim ödeyen insanlarla emekli olan insanlar arasında bir oran olmalı. Devlet düzenlemeleri yaparken tüm bu detaylara dikkat ediyor. ANcak EYT konusunda haksızlık yapıldığı söyleniyor. Bizim çalışma programlarımız içerisinde EYT de var. Ancak şu zamana kadar çözeriz diyemem. Bizim şu anda ana önceliğimiz emeklilerimizin haklarını geliştirmek. EYT konusunu halının altına süpürüyoruz gibi düşünülmesin. Türkiye'nin imkanlarını ve şartlarını göz önünde bulundurup mutlaka bu sorunu çözeceğiz. Lakin şu zamanda çözeriz açıklaması çok iddialı olur." dedi.

EYT düzenlemesinin 2022 yılında da çıkmasına çok zayıf bir ihtimal olarak bakılmaya başlandı. Ancak 2023'te yapılacak olan seçimden önce bir EYT düzenlemesi beklentisi oluştu. O döneme kadar EYT'li vatandaşların büyük ekonomik sıkıntıları devam edecek. En erken EYT düzenlemesi 2023 yılının ilk yarısında çözülebilecek.