2022 Kira Geliri İstisnası Rakamı Açıklandı! Konut ve İşyeri Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Hesaplama Nasıl Yapılacak?

2021 senesinde kira geliri elde eden ev sahipleri ve işyeri sahipleri için kira gelir vergisi beyannamesi maratonu başlıyor. Kira vergisi ne kadar 2022, 2022 işyeri kira geliri istisnası kaç TL?
2022 Kira Geliri İstisnası Rakamı Açıklandı! Konut ve İşyeri Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Hesaplama Nasıl Yapılacak?

Ev sahipleri ve işyeri sahipleri için 2022 kira gelir vergisi beyannamesi dönemi başlıyor. 2021 senesinde sahip olduğu konut ve işyeri gibi taşınmazları kiraya vererek kira geliri elde eden kişiler için kira gelir vergisi ödemesi için uygulanacak parasal sınırlar belirlendi.

2022 kira geliri istisnası rakamı belirlenirken, bu rakamdan daha yüksek tutarda kira geliri elde eden ev ve işyeri sahipleri vergi ödemesi yapacaklar. Kira geliri beyannamesi verilmesi ile başlayacak süreçte ardından taksit ödemeleri başlayacak, taşınmaz sahipleri elde ettikleri kira geliri üzerinden vergi ödemesi yapacak.

2022 KİRA GELİRİ İSTİSNASI KAÇ TL, KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİR İSTİSNASI NE KADAR OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan 2022 yılına ilişkin kira geliri istisnası rakamları belli oldu. Açıklanan rakamlara göre;

Konutlar için 2022 kira geliri istisnası 9 Bin 500 TL

Konutlar için 2021 yılı kira geliri istisnası ise 7 Bin TL olarak uygulanacak.

İşyeri kira geliri istisnası 2022 rakamı için ise ne yazık ki devlet sadece konut gelirleri için istisna uyguluyor. İşyeri kira geliri istisnası uygulaması bulunmuyor. 2021 senesinde kira geliri olan tüm işyeri sahipleri beyanname verirken konut kirası geliri olan ev sahipleri ise 7 bin TL ve üzerinde geliri bulunması halinde vergi ödeyecek. 2022 senesi için bu rakam 9 bin 500 TL olarak uygulanacak.

2022 Kira Geliri İstisnası Rakamı Açıklandı! Konut ve İşyeri Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Hesaplama Nasıl Yapılacak?

KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMEZ?

Konut ve işyeri kira geliri elde eden kişiler kira gelir vergisi öderken 2021 senesi için konutlarda geçerli olmak üzere 2021 yıl genelinde toplam kira geliri 7 bin TL sınırını aşmayan ev sahipleri kira gelir vergisi ödemeyecek.

2022 KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ! SON BEYANNAME VERME VE ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?

2021 senesinde kira geliri olan ev sahipleri ve işyeri sahipleri için kira geliri beyannamesi son beyan verme tarihi 31 Mart 2022 olarak uygulanacak. Kira geliri vergisi beyannamesi 1 Mart tarihi itibari ile başlayacak. Kira gelir vergisi son ödeme tarihi de 31 Mart tarihinde sona erecek.