2022 PTT Kargo Ücretleri Ne Kadardır? PTT Kargo Hesaplaması Nasıl Yapılır?

PTT kargo hesaplaması kargonun hacmine, türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca gönderinin yurt içine mi, yok dışına mı yapılacağına bağlı olarak da değişir. 2022 PTT kargo ücretleri ve hesaplaması...
2022 PTT Kargo Ücretleri Ne Kadardır? PTT Kargo Hesaplaması Nasıl Yapılır?

PTT kargo hesaplaması kargonun hacmine, türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca gönderinin yurt içine mi, yok dışına mı yapılacağına bağlı olarak da değişir. 2022 PTT kargo ücretleri ve hesaplaması...

PTT kargo hesaplaması kargonun hacmine, türüne göre değişiklik gösterir. Desi başı fiyatlama olarak da adlandırılır. Desi gönderinin hacmini, kapladığı alanı ifade eden bir tabirdir.

PTT kargo hesaplaması ayrıca gönderinin yurt içine mi, yok dışına mı yapılacağına bağlı olarak da değişir. Kargonuz gönderiye hazır olacak şekilde paketlenir, metre yardımıyla yüksekliği ölçülür ve kaç kilogram geldiğine bakılır.

PTT Kargo Ücretleri Ne Kadardır?

PTT kargo ücreti 2021 yılı için güncellenmiştir. Desi ve kilogram üzerinden belirlenen bu fiyatlar PTT’nin kendi internet sitesinden de gönderiye ait bilgiler girildiğinde öğrenilebilir. Ama gönderi ağırlığı ücreti belirleyen tek etmen değildir. 0-1 desi arası için 16.25 TL fiyat belirlenmiştir. Ağırlığı fazla olan paketlerde ise 1 desi ücretinden sonra her kg için ekstra 2 TL ödenir.

PTT kargo kilogram başına belirlenmiş fiyatlar aşağıdaki şekildedir:

· 1 kg kargo fiyatı 26 TL

· 2 kg kargo fiyatı 30 TL

· 3 kg kargo fiyatı 32 TL

· 4 kg kargo fiyatı 35 TL

· 5 kg kargo fiyatı 38 TL

· 30-50 kg arasındaki kargo için her 1 kg başına ücret 3 TL

PTT tarafından yurt dışına yapılan kargo gönderileri ise Avustralya, Çin, Yeni Zelanda, Amerika, Japonya gibi ülkelere yapılır.

Yurt dışı gönderilerinde fiyatı etkileyen en önemli faktör uzaklıktır. Kargo paketinin eni ve boyu ölçülür sonuçlar çarpılarak 5000’e bölünür. Yurt dışı gönderim hesaplaması bu şekilde yapılır.

Almanya gibi nispeten yakın bir ülke için gönderim maliyeti aşağıdaki şekildedir:

· 1 kg için kargo ücreti: 110,50 TL

· 10 kg için kargo ücreti: 407,23 TL

· 20 kg için belirlenmiş kargo ücreti ise: 675,14 TL’dir.

2022 PTT Kargo Ücretleri Ne Kadardır? PTT Kargo Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kargo Ücretine Ek Ücretler Nelerdir?

Kargo ücretine ek olarak verilen hizmetler için de ayrı olarak fiyatlandırma yapılır. Bu hesaplama PTT kargo hesaplamasından ayrı olarak ödenir. Bu hizmetler ve yapılan fiyatlandırmalar aşağıdaki şekildedir:

· Haber alma hizmeti 3 TL

· Alıcının şahsına teslimat hizmeti 4,20 TL

· Kontrollü teslimat hizmeti 6 TL

· Gönderiyi adresten alarak teslimat hizmeti minimum 7TL

· Teslimatın telefon ile bildirimi hizmeti 5TL

· Teslimatın e posta üzerinden bildirimi hizmeti 1,20 TL

· Teslimatın kısa mesaj ile bildirimi 0,95 TL

· Aynı şehir içinde yapılan teslimata ise 5 TL indirim yapılır.

· Öncelikli gönderi hizmeti 6 TL olarak belirlenmiştir.

2022 PTT Kargo Türleri Nelerdir?

PTT ile gönderilen kargo türleri belirli kısıtlamalarla belirlenmiştir. Kargolar için belirlenen türler aşağıdaki şekildedir:

· Posta kolisi PTT aracılığıyla 124 ülkeye gönderilebilen bir kargo türüdür. Elektronik ortamdan kargo durumu sorgulaması yapılabilir.

· Acele posta gönderisi alıcının en hızlı şekilde gönderiye ulaşmasını sağlayan türdür. Ücreti normal kargoya göre farklılık gösterir.

· TURPEX ise yurt dışı gönderilerinde seçilen türdür. Resmi evraklar, ithalat veya ihracat malları için tercih edilir.

PTT Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

PTT ile gönderilen kargoların takibi, e-devlet üzerinden ya da ptt.gov.tr adresinden yapılabilir. Şubelerde yapılan PTT kargo hesaplaması ve gönderim işlemi sonrası size verilen kargo takip numarasıyla sorgulama yaparak kargonuzun durumunu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda 444 1 788 numaralı telefonu arayarak da sorgulama yapabilirsiniz.

Yurt dışına gönderilen kargolarda gönderinin ne zaman teslim edileceği konusunda bilgi almak için de kargo takip numarası gerekir. Kargo takip numarası 13 haneli bir sayıdır. Gönderim yapılırken PTT şubelerinden size verilen kargo takip numarası ile TURPEX sayfası üzerinden sorgulama yaparak gönderilerinizi takip etmeniz mümkündür.

Kaynak: Emlak365.com