2022 Şartları Belli Oldu! SGK'dan Çift Maaş Almak için...

Sosyal Güvenlik Kurumundan çift maaş almak mümkün. 2022 yılı için şartlar da belli oldu. Kimlerin, hangi durumlarda ve hangi başvuru koşulları ile çift maaş alabilecekleri ilan edildi.
2022 Şartları Belli Oldu! SGK'dan Çift Maaş Almak için...

Sosyal Güvenlik Kurumu hak sahiplerine çok özel haklar sağlar. Öyle ki hak sahibi konumunda bulunan vatandaşlara çift maaş hatta tüm şartların uygun olması durumunda üç maaş birden bağlayabilir. Peki çift maaş nasıl alınır? Hangi koşulların sağlanması gerek? 2022'de Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan uygulanacak olan tüm şartları açıklıyoruz.

SGK'DAN ÇİFT MAAŞ ALMAK MÜMKÜN! HAKKINIZ VARSA BAŞVURU YAPMANIZ GEREK

Bilindiği üzere emekli olmuş ve vefat etmiş bir vatandaşın maaşı eşine bağlanabilir. Aynı şekilde asgari 1800 gün prim ve 10 yıllık çalışma şartlarının sağlanması durumunda çalışan bir kişinin vefatı durumunda da maaş hakkı sağlanır. Ailede erkek bireyin vefat etmesi durumunda maaş eşine, bekar kız çocuklarına ve 25 altı erkek çocuklarına verilir. Ayrıca ailede kadın bireyin vefatı sonrası pek bilinmese de erkeklerde dul maaşı alabilirler.

Ancak bazı özel durumlarda SGK geride kalan ve hak sahibi olanlara çift maaş ödemesi yapmakta. Çift maaş bağlanmasına dair durumlar şu şekilde;

* SSK emeklisi olan bir kadın, BAĞ-KUR emeklisi olan eşinin vefat etmesi durumunda dul aylığı da alabilir. Hem kendi maaşı hemde eşinin maaşıyla çift maaş alınabilir.

* Emekli aylığı ödemesi alan ve annesi veya babası vefat eden bir kadın, yetim maaşı alımına başvurarak çift maaş ödemesi alır.

* Bir diğer durum ise eşi vefat etmiş bir kadın dul maaşı alabilir. Bunun dışında annesinden veya babasından yetim maaşı da alabilir.

Çift maaş bağlanmasında kritik nokta farklı emeklilik primi ödenmesi. SSK'lı bir eş ile Bağkur anne baba olması durumunda iki maaş alınabilir. Tam tersi durumda mümkündür.

3 MAAŞ HAKKI NEDİR NASIL ALINIR?

SSK emeklisi bir kadın Bağkur'lu eşinden dul maaşı alabilir. Bunun dışında anne veya babasının Emekli Sandığı emeklisi olması durumunda yetim maaşı alabilir. Önemli olan husus farklı prim türünden hak sahibi olunması.

BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağladığı haklara uygun olanlar maaş işlemleri yazılı başvuruda bulunmak zorundalar. Bu kapsamda SGK İl Müdürlüklerine giderek hem kendi durumlarına dair tüm detayları hemde maaş başvurularını yapabilirler.