2022 Tahminleri Geldi! İstanbul'da Konut Fiyatları Yükselecek Mi?

Konut fiyatları rekor üzerine rekor kırarken 2022 beklentileri de yakından takip ediliyor. İstanbul'da konut fiyatları ne olur, düşecek mi, ne zaman düşer, yükselir mi?
2022 Tahminleri Geldi! İstanbul'da Konut Fiyatları Yükselecek Mi?

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi tarafından hazırlanan İstanbul Konut Sektörü 2021 Analizi ve 2022 Beklentileri araştırma raporu sonuçları yayımlandı. Ekonomist dergisine özel olarak hazırlanan araştırma raporunun sonuçların ile 2022 konut fiyatları beklentisi de belirlenmiş oldu.

Hem satılık hem de kiralık konut fiyatları için hazırlanan raporda ne yazık ki ev sahibi olmak isteyenler ile kiracılar için sevindirici bir sonuç ortaya çıkmadı. Hazırlanan rapora göre İstanbul'da kiralık ve satılık ev fiyatları yükselişini 2022 yılında da sürdürecek, yeni zamlar gelmeye devam edecek.

KONUT FİYATLARI VE EV KİRALARI NEDEN YÜKSELDİ?

Hazırlanan raporu değerlendiren İSTEB Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan gayrimenkul piyasasında konut arzının talebi karşılayamaması nedeni ile dengenin bozulduğunu belirterek bunun da fiyatları tırmandırdığını söyledi. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış ve Türkiye'nin çevre ülkelerden aldığı yoğun göçün de konut fiyatlarının arttırdığını belirten Özcan "Konut kredilerinin faiz oranları yüksek kaldı ancak yine de hem konut fiyatları hem de satılık konut adedi yükseldi.

Kiralık evlerde de talebin karşılanamaması sorunu ekonomik olmaktan çıkararak sosyal bir boyuta taşıdı. Kiralık evlere olan aşırı talebin artmasının nedenleri ise pandemide özel yurtların boş kalması nedeni ile kapatılması, kendi ülkesinde savaş, kriz ve baskılardan kaçan kişilerin Türkiye'ye göç etmesi, BK’nun 347.maddesine göre bir konutta 10 yıldan fazla ikamet edenlerin tahliyesinin kolaylaştırılması, kirada kalmanın ev almaktan daha mantıklı hale gelmesi olarak sıralanabilir " değerlendirmesinde bulundu.

2022 Tahminleri Geldi! İstanbul'da Konut Fiyatları Yükselecek Mi?

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARI VE EV KİRALARI 2022 YILINDA NE OLUR, YÜKSELECEK Mİ?

2022 yılına ait beklentilerini de paylaşan Özcan "Müstakil ev alabilecek imkâna sahip insanlar bu ihtiyaçlarını nakit akışlarını sağladıkları gibi karşıladılar. Sonrasında büyük kentler etrafındaki kasabalar-köylerde prefabrik evler, tiny houselar, karavanlar yapıldı. Haliyle bu durumlar arsa-arazi fiyatlarını yükseltti ve pandemideki yeni varyantlar ve belirsizlikler sürdükçe fiyat artışları da sürecek gibi görünüyor" diyerek yükselişin sürme ihtimalinin daha fazla olduğunu söyledi.

Devletin arsa üretimi, yeni konut üretimini teşvik edecek vergi düzenlemelerini hayata geçirmesi ve bankaların ellerindeki konutları satışa sunması gibi durumlarda konut fiyatlarında bir miktar gevşeme yaşanabileceğini dile getirdi.