2022 Tazminat Alma Şartları! Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir Mi?

Kendi isteğiyle işten ayrılma ve aniden işten ayrılma konusunda çalışanların beklediği 2022 tazminat alma şartları açıklandı. Çocuğa bakmak için, istifa etmeden, kendi isteğiyle işten ayrılan ne olur?
2022 Tazminat Alma Şartları! Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir Mi?

Çalışanların en büyük güvencesi tazminat hakkı ve işsizlik sigortasıdır. Tazminat hakkı ile çalışan işsiz kaldığında çalıştığı süreye göre hesaplanmak üzere toplu para ödemesi alırken işsizlik maaşı ile de aylık yine çalıştığı süreye göre belirlenmek üzere düzenli ödeme almaktadır.

Buradaki ana amaç kişinin işsiz kalması durumunda yeni bir iş bulana kadar hayatını idame etmesi ve zorunlu harcamalarını karşılamaya yetecek bir güvenceye sahip olmasıdır. Ancak, bu güvenceden yararlanmak isteyen kişilerin aranılan belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi, 2022 tazminat alma şartları nelerdir?

KENDİ İSTEĞİYLE İŞTEN AYRILAN TAZMİNAT ALABİLİR Mİ 2022?

Çalışanlar bazen işverenlerin dayattığı koşullara uyamadıkları ya da kendi kişisel sorunları nedeni ile işten ayrılmak zorunda kalabilir. Kişinin istifa etmesi kıdem tazminatı konusunda belirleyicidir. Kendi isteğiyle işten ayrılmak, aniden işten ayrılma konusunda haklı bir sebep yoksa çalışan tazminat alma hakkını kaybeder.

Konu hakkında açıklama yapan Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmaması durumunda kişinin iş sözleşmesini haklı fesih sebebi elde ettiğini belirterek yıllık ücretli izin hakkı talebinin mazeretsiz olarak karşılanmaması durumunda işçinin istifa etmesi halinde yinede kıdem tazminatı almaya hak kazanacağını söyledi.

2022 Tazminat Alma Şartları! Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir Mi?

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALAMAZ, KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALMAYA HAK KAZANIR?

Kıdem tazminatı alma şartları bulunmakta olup bu şartlar kısaca kişinin kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılmasıdır. Kişinin kendi keyfi kararı ile işten çıkması ve istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkı yanmaktadır.

2022 Tazminat Alma Şartları! Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir Mi?

BİR İŞYERİNDE 10 YIL ÇALIŞAN TAZMİNATI ALABİLİR Mİ 2022?

Evet, 10 yıl çalışana kıdem tazminatı parası kendi istifa etse dahi ödenmekte olup bunun için çalışanın belirli şartları taşıması gerekir. Kişinin 9 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olarak işe girmiş olması, 3600 günü tamamladıysa ya da tamamlama imkanı bulunması, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 10 yıllık prim süresini tamamlaması şartları aranmaktadır.

2022 TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kişinin işveren tarafından işten çıkartılması durumunda tazminat alma hakkı ortaya çıkar. Buna ek olarak kişinin evlenmesi, askere gitmesi, en az 1 senedir aynı işyerinde kesintisiz olarak çalışıyor olması, çalışan kişinin vefat etmesi, emekli olması, emekli olmak için aranılan tüm şartları yerine getirmesine rağmen yaş şartına takılması, işçinin hakerete, kötü muameleye maruz kalması ya da iş sözleşmesine aykırı işlerin kendisinden talep edilmesi gibi haklı fesih nedenerine sahip olması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan kişiler istifa etmeleri ve işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı hakkını kaybeder.