2022 yılı için Yeni Çevre Temizlik Vergisi Fiyatları Açıklandı!

2022 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği Seri No 54 ile Resmi Gazete'de yayımlandı.
2022 yılı için Yeni Çevre Temizlik Vergisi Fiyatları Açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2022 yılında uygulanacak yeni vergi fiyatlarını açıkladı. 54 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği, 21 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ kapsamında 1 Ocak 2022 tarihinden itibren konutlar, işyerleri ve diğer binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları yeniden değerleme oranında belirlendi. Bakanlık, 2021 yılının değerleme oranını 27 Kasım'da yüzde 36,2 olarak açıklamıştı. Buna göre, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren konut, işyeri ve diğer amaçlarla kullanılan binalara ait temizlik vergisi de yüzde 36,2 oranında zamlandı.

Çevre ve Temizlik Vergisine Zam Geldi!

Konutlara ait çevre ve temizlik vergisi kapsamında; su tüketim miktarı esas alınarak büyükşehir belediyelerinde suyun metreküpü 68 kuruş, diğer belediyelerde ise metreküpü 50 kurştan hesaplanacak. Tebliğde konutlara ait çevre ve temizlik vergisine ilişkin maddede şu ifadeler yer aldı:

''Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece ve büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinde tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.''

İşyerleri ve diğer amaçlar için kullanılan binalara ait çevre ve temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyelere göre farklı şekillerde uygulanacak.

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelere uygulancak olan vergi tarifesi şu şekilde:

2022 yılı için Yeni Çevre Temizlik Vergisi Fiyatları Açıklandı!

Büyükşehir belediyelerine uygulanacak çevre ve temizlik vergisi ie 2464 sayılı Kanunun mükerrer 44'üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, diğer belediyelere uygulanan çevre temizlik vergisi tutarlarının yüzde 25 artırılarak hesaplanacağı bilgisi verildi. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi şu şekilde:

2022 yılı için Yeni Çevre Temizlik Vergisi Fiyatları Açıklandı!

İndirimli Çevre Temizlik Vergisi Uygulanacak!

Yayınlanan Tebliğe göre, konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirnenen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyelerde nüfusu 5 binden az olan belediyelerde yüzde 50 indirimli yani yarı fiyatına uygulanacak.

Bu kapsamda kalkınmada öncelikli olan yörelerdeki belediyelerle, nüfusu 5 binden az olan belediylerdeki konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınarak metreküp başına 25 kuruş olarak hesaplanacak, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi ise şu şekilde hesaplanacak:

2022 yılı için Yeni Çevre Temizlik Vergisi Fiyatları Açıklandı!Belirlenen yeni vergi fiyatları 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak.