2022 Yılı Konut Kredisi Limit Hesabı Belli Oldu! İşçi, Memur, Emekli Ev Alırken Ne Kadar Kredi Çekebilecek?

Konut kredisi limit hesapları vatandaşların maaşlarına göre belirleniyor. 2022 yılı için maaşların belli olmaya başlamasının ardından ise bankalardan kullanılabilecek kredi tutarları da netleşti.
2022 Yılı Konut Kredisi Limit Hesabı Belli Oldu! İşçi, Memur, Emekli Ev Alırken Ne Kadar Kredi Çekebilecek?

Konut kredisi kullanarak ev almak isteyenlere limit hesabı yapılırken hem alınacak evin ekspertiz değeri hemde kredi başvurusunda bulunan kişinin aylık maaşı önemli. 2022 yılının Ocak ayından itibaren zamlı ödenecek maaşlar nedeniyle kredi kullanımı da arttı. Peki 2022 yılında kim ne kadar konut kredisi kullanabilecek? İşte işçiler, memur ve emekliler için kredi limit hesabı.

YÜKSEK LİMİTLE KREDİ KULLANABİLMEK İÇİN

Konut kredisinde limit hesabı yapmadan önce bankaların inisiyatif alarak aşağıda yer alan oranlardan daha yüksek limitle kredi verebildiğini belirtelim. Birçok banka, müşterilerilerinin bankacılık işlemlerine göre daha yüksek limitli kredi sağlayabilirler.

Bankaların yüksek kredi sağlamasında ilk bakılan durum çalışanın bankacılık kredi puanı. Eğer çalışanın kredi notu yüksek ise limit daha yüksek olabiliyor. Özellikle geçmiş dönem kredi ödemelerini düzenli yapan, aylık düzenli geliri olan uzun zamandır sigortası yatan müşteriler için bankalar inisiyatif alırlar. Bankaların yüksek limitle kredi sağlamalarında bir diğer etmen ise ek teminat gösterimidir. Bir başka ev, araç yada gayrimenkul bankaların yüksek limitle kredi vermelerini sağlar.

İŞÇİ MEMUR VE EMEKLİLER İÇİN KONUT KREDİSİ HESABI

Kredi puanı güvenilir seviyede yer alan vatandaşların kullanacakları konut kredisi limitleri hesaplanırken maaşları üzerinden bir hesaplama yapılır. Vatandaşlar alacakları maaşların yüzde 70'ini bir aylık kredi taksiti ödeyebilirler. Bu taksit tutarı üzerinden faiz hesabı ve vade sürecine göre ortalama bir değer elde edilebilir.

* Asgari ücretle çalışan bir kişi 4.250 TL maaş alacak. Maaşının yüzde 70'ni konut kredisi taksiti olarak ödeyebilecek. 4.250 TL için bu rakam yaklaşık 2.975 TL'dir Yaklaşık 3.000 TL konut kredisi ödeyebilecek olan bir asgari ücretli 120 ay vade ve güncel kur üzerinden ortalama 200 bin TL ile 250 bin TL arasında kredi kullanabilir. Bu rakam tamamen bankaya, faize ve kişiye özel değişebilir.

* 2.500 TL aylık alan bir emekli ise yaklaşık 1750 TL taksitle 120 ay vadeli kredi kullanabilir. Kredi kullanımları ise ortalama 100 bin TL ile 140 bin TL arasında değişir.

* Maaşı 5.000 TL olan bir memur ise 3.500 TL ile 120 ay vadeli kredi taksiti ödeyebilir. Kredi limiti ise 250 bin TL ile 320 bin TL arasında olur.