2022 Yılı Konut Kredisi Masrafları! Ekspertiz, İpotek Tesis, Kredi Tahsis Ücreti, DASK, Konut, Hayat Sigortası

Konut kredisi ile ev alacaklar için masraf ödemeleri bulunuyor. Peki 2022 yılında konut kredisi ile ev alanlar ne kadar masraf ödemesi yapacaklar? İşte bankaların güncel rakamları.
2022 Yılı Konut Kredisi Masrafları! Ekspertiz, İpotek Tesis, Kredi Tahsis Ücreti, DASK, Konut, Hayat Sigortası

Konut kredisi kullanarak ev alanlar için yapılması ödenmesi gereken bazı masraf kalemleri bulunuyor. Her sene başında ve dönem içinde yaşanan ekonomik gelişmelere göre yenilenen 2022 yılında da değişecek.

2022 YILI KONUT KREDİSİ MASRAFLARI

Ev almak için kredi çekecekler çekecekleri ev için belirlenen limit aşamasında, kredi tahsil sürecinde, evin ipotek edilmesi aşamasında ödeme yaparlar. Bunların dışında DASK, konut sigortası ve hayat sigortası masrafları bulunur. 2021 yılı sonunda yenilenmeye başlayan fiyat tarifesi ve 2022 yılında yapılacak ödemelere dair güncel rakamlar şöyle;

Ekspertiz Ücreti

2022 yılında konut kredisi kullanarak ev alacaklar ekspertiz ücreti ödemesi yapacaklar. Alınacak evin değerinin belirlenmesi aşamasında gerçekleştirilen çalışmalar için ödenen ücret ortalama 1.000 TL ile 1.400 TL arasındadır. Bankalar genellikle bu işlem için 1250 TL ödeme alırlar.

İpotek Tesis Ücreti

Krediyle ev alım aşamasında alınan ev bankaya ipotek edilir. İpotek işlemleri sırasında vatandaşların yapması gereken tesis ücreti 2022 yılında değişecek. Genel olarak 200 TL ile 400 TL arasınde değişir. Birçok banka 350 TL yada 355 TL ipotek tesis ücreti talep eder.

Kredi Tahsis Ücreti

Kullanılacak kredinin tahsis edilmesi aşaması için bankalar kredi tahsis ücreti alırlar. Bu ödeme BDDK düzenlemesinde yasal olup belli bir sınırı vardır. Bankalar sınır doğrultusunda yüzde 0.52 oranında kredi tahsis ücreti keserler. 2022 yılında 100.000 TL konut kredisi kullanacak olanlar ortalama 525 TL kredi tahsis ücreti ödemesi yaparlar.

DASK Ücreti

Zorunlu deprem sigortası kapsamında yapılacak olan bu ödemeler için evin deprem faay üstünde olup olmadığı binanın yaşı evin durumu bulunduğu il ilçe gibi faktörler önemli oluyor. Fiyatlar çok değişkenlik gösterse de en ucuz DASK 100 TL bandında olurken fiyatlar 500 TL'ye kadar çıkabilir.

Konut Sigortası Ücreti

Konut sigortası için fiyatlarda 200 TL ile 300 TL arasında değişir. Ancak sigorta kapsamı ve evin içindeki eşyalara göre bu rakam daha farklı seviyelere kadar çıkabilir.

Hayat Sigortası

Konut kredisi kullanırken birçok banka hayat sigortası ürününü zorunlu kılar. Fiyatlar yaşa, kişinin sağlık durumuna göre belirlenir. Ortalama fiyat yıllık 200 TL bandındadır.