2022 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Tapu Harcı ve Masrafları Değişiyor

Ev alıp satmak isteyen kişileri yakından ilgilendiren tapu masrafları 2022 yılında güncellenecek. Yeniden değerleme oranı rakamının açıklanmasının ardından gözler tapu harcı ve masraflarına çevrildi.
2022 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Tapu Harcı ve Masrafları Değişiyor

2022 yılı yeniden değerleme oranı rakamının Resmi Gazete ile yayımlanmasının ardından gözler devletin tahsil etmiş olduğu harç, vergi ve cezalara çevrilmişti. Yeniden değerleme oranı rakamı üzerinden değişecek olan rakamlardan biri de tapu döner sermaye harcı olarak öne çıkıyordu.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Uzmanı Hakan Özelmacıklı hem tapu işlemleri hem de tapu geliri rakamlarında ciddi yükseliş yaşandığını belirterek vatandaşların da artık web tapu uygulaması üzerinden işlem yapmayı tecrih ettiğini söyledi. Web tapu uygulaması üzerinden tapu randevusu başta olmak üzere çok sayıda işlem yapılabiliyor.

TAPUSU OLAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR! HEMEN E-DEVLET ÜZERİNDEN BUNU YAPIN

Tapu sahibi olan kişileri de uyaran Hakan Özelmacıklı tapu müdürlüklerine gitmeden web tapu uygulaması üzerinden satış, ipotek, mirasın intikali ve benzeri tüm tapu işlem başvurularının yapıldığını belirterek tapu sahiplerinin e devlet üzerinden kayıt yaptırabileceklerini söyledi.

2022 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Tapu Harcı ve Masrafları Değişiyor

Üzerine tapu bulunan ancak kimlik numarası ile eşleşme yapılmaması durumunda E-Devlet sistemindeki tapu taşınmaz beyan ya da web tapu sistemindeki taşınmaz ilişkilendirme başvurusu linkleri üzerinden başvuru yapılabileceğini dile getirdi.

2022 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Tapu Harcı ve Masrafları Değişiyor

2022 YILI TAPU HARCI MASRAFI KAÇ TL OLACAK, ZAM GELECEK Mİ?

2022 senesine ilişkin yeniden değerleme oranının yüzde 36,2 olarak belirlendiğini hatırlatan Özelmacıklı döner sermaye bedellerinde artış yaşanabileceği uyarısında bulundu. Döner sermaye hizmet bedeli için her sene yıl başında yeniden değerleme oranı üzerinden zam yapıldığını belirten Özelmacıklı 2022 senesinde ev alıp satanların ödemiş oldukları tapu masraflarında bu nedenle yükseliş yaşanabileceğini dile getirdi. Hatırlanacağı üzere 2021 senesinde takdir komisyonları emlak vergisine konu olan arsa metrakere birim fiyatlarını yeniden belirlemişti. Bu nedenle 2022 - 2025 yılları arasında ödeneek olan emlak vergisi rakamları da zamlanmıştı.