2022 Yılında Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek Belli Oldu! İşte Muafiyet Listesi

Ev sahipleri dikkat, bu listede olanlar emlak vergisi ödemeyecek! 2022 emlak vergisi muafiyeti listesi yayımlandı. 2022'de kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez?
2022 Yılında Kimler Emlak Vergisi Ödemeyecek Belli Oldu! İşte Muafiyet Listesi

Emlak vergisi ödeme muafiyeti için beklenen 2022 listesi yayımlandı. Yayımlanan liste kapsamında bu sene emlak vergisi ödeyecek olan kişiler ile sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanacak olan kişiler belli oldu. Peki, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez?

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NE DEMEK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsil edilen servet vergilerinden biride emlak vergisidir. Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi paketinde de kişilerin mağdur olmasını engellemek ve pozitif ayrımcılık yapılmasını sağlamak adına muafiyet hakkı tanınmaktadır .

Emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanan kişilere emlak vergisi sıfır olarak hesaplanmakta olup bu işleme sıfır oranlı emlak vergisi adı verilmektedir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ, EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ HAKKI NEDİR?

Kişinin taşınmaz sahibi olmasına rağmen vergi ödemeye gücü yetmeyen kişilerin mağdur olmamalarını sağlamak adına vergi muafiyeti hakkı tanınmaktadır. Ev sahibi olmasına rağmen sahip olduğu evin 200 m2 büyüklüğü aşmaması ve tek evi olması şartı ile: emekliler, ev hanımları, şehidin dul eşi ve yetim çocukları, engelli bireyler ve gaziler emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmaktadır.

Ancak bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin emekliler için emekli maaşı dışında diğer gruplar için ise hiçbir geliri olmaması şartı aranmaktadır.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, 2022 YILINDA HANGİ EV SAHİPLERİ VERGİ ÖDEYECEK?

Emlak vergisi ödeyecek olan kişilerin listesi de bu şekilde belirlenmiş oldu. Yukarıda yer alan muafiyet listesi dışında kalan tüm ev sahipleri, arsa, dükkan, işyeri, tarla, bahçe gibi taşınmaz sahipleri emlak vergisi ödemesi yapacaklar. Emlak vergisi ödemeleri için ilk taksit Haziran ayı sonuna kadar ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar yatırılıyor. İsteyen kişiler ise tek seferde peşin ödeme yaparak borçlarını kapatacaklar.