2022 Zamlarla Başladı! Doğalgaz Zammı ve Elektrik Fiyatları İçin Dev Zam Son Dakika Olarak Duyuruldu

2022 yılının ilk zam haberi geldi. Akaryakıt fiyatları için duyurulan benzin, LPG ve motorin zamlarına ek olarak son dakika olarak elektrik faturası ve doğalgaz fiyatları için dev zam ilan edildi.
2022 Zamlarla Başladı! Doğalgaz Zammı ve Elektrik Fiyatları İçin Dev Zam Son Dakika Olarak Duyuruldu

Yeni yılın ilk saatleri dev zamlara sahne oldu. İlk zam haberi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tarafından elektrik fiyatları için verilirken ikinci zam haberi ise Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) tarafından doğalgaz fiyatları için verildi.

Hem elektrik hem de doğalgaz fiyatları ne yazık ki rekor oranda yükseldi, vatandaşın Ocak ayında ödeyeceği elektrik ve doğalgaz faturası kabardı. Özellikle de doğalgaz fiyatlarına gelen yüzde 25 oranında zam Ocak ayı doğalgaz faturası için vatandaşın endişelerini arttırdı.

DOĞALGAZ FİYATLARI İÇİN REKOR ZAM AÇIKLANDI! 100 M3 DOĞALGAZ FİYATI KAÇ TL OLDU?

Doğalgaz faturası Ocak zammı açıklandı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan yeni tarife ile konut tüketicileri için mevcut tarifeye yüzde 25 oranında zam yapıldı. Böylelikle 1000 M3 doğalgaz fiyatı bin 860 liraya çıkmış oldu. 100 m3 doğalgaz fiyatı ise 186 liraya ulaşmış oldu.

2022 Zamlarla Başladı! Doğalgaz Zammı ve Elektrik Fiyatları İçin Dev Zam Son Dakika Olarak Duyuruldu

ELEKTRİK FİYATLARINA ZAM GELDİ! ELEKTRİK FİYATI KAÇ TL OLDU?

Bir diğer zam haberi ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tarafından verildi. Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında elektrik fiyatlarına yapılan zam duyuruldu. Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapıldığı ilan edildi.

Zamlar hakkında açıklama yapan EPDK “Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWhın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” diyerek zamların artık tolere edilemez bir hale geldiğini ve faturalarda mecburi bir düzenlemeye gidildiği ilan edildi.

Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza 10 kat, kömür fiyatlarına ise 5 kat zam geldiği belirtilirken dünya spot piyasasında da elektrik fiyatlarındaki artışlara dikkat çekildi. 2021'de devletin 100 milyar liralık destek vererek kur artışı nedeniyle yaşanan fiyat artışlarından vatandaşların korunduğu belirtildi.