2023 Yılı Tahminleri Geldi! Enflasyon Artarsa, Kriz Olursa Konut Fiyatları Ne Olur, Satılık Ev Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Konut fiyatları rekor yükseliş ile cepleri yakmaya devam ederken 2023 yılına ilişkin fiyat beklentileri de açıklandı. Peki, 2023 yılında konut fiyatları ne olur, fiyatlar düşer mi, yükselir mi?
2023 Yılı Tahminleri Geldi! Enflasyon Artarsa, Kriz Olursa Konut Fiyatları Ne Olur, Satılık Ev Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Pandemi döneminde yükselen ev fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ederken hem konut yatırımı yapmak hem de ev sahibi olmak isteyen kişiler fiyatlardaki yönü araştırmaya devam ediyor. Yükselen konut fiyatları emlak piyasasında yeni bir balon oluştuğu iddialarını bir kere daha gündeme taşırken konut fiyatları yerle bir olacak beklentisi de artıyor.

Ekonomistlerin 2021 senesi için ortaya attıkları konut fiyatlarındaki büyük düşüş iddiası yükselen konut fiyatları ve artan konut satış rakamları ile yerle bir olurken gözler 2022 ve 2023 yılındaki konut fiyatları piyasasına yöneldi. Peki, konut fiyatları ne olur, ne zaman düşer, düşecek mi?

2023 KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Konut fiyatlarında yaşanan süreci değerlendiren Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Dövizde ciddi hareketlenmeler olabilir, bu borsada da olabilir. Bunlar kısa dönemli yatırımlar için alternatif olabilir. Ancak güvenli bir yatırım isteyen tüketici için en doğru yatırım aracı gayrimenkul olur" diyerek her zaman için en güvenilir yatırım aracının gayrimenkul olacağını dile getirdi.

2023 Yılı Tahminleri Geldi! Enflasyon Artarsa, Kriz Olursa Konut Fiyatları Ne Olur, Satılık Ev Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Konut fiyatları hakkında da açıklamalar yapan Kabadayı, gayrimenkulün elle tutulur bir yatırım aracı olduğunu, bu ürünün bir maliyeti olduğunu belirterek inşaat maliyetlerinde önümüzdeki dönemde fiyatlarda bir ivme olacağını belirtti. Konut maliyetindeki yaşanan artışın konut fiyatlarına da yansıyacağı belirtilirken inşaat maliyet endeksinde düşüş olmadığı sürece konut fiyatlarında bir indirim beklenmediği belirtiliyor.

KRİZ OLURSA, ENFLASYON DÜŞERSE EV FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin en önemli etkenlerin başında enflasyonun etkisi olduğu belirtilirken enflasyondan korunmak isteyen kişilerin konuta yönelmelerinin etkisi olduğu da belirtiliyor. Ekonomik kriz olması durumunda konut fiyatlarının düşeceğini belirten Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Büyükduman kriz ortamında konut fiyatlarının olumsuz etkileneceği söyledi.

Uzmanlar konut fiyatlarının yönünü belirleyecek önemli kriterleri enflasyon, kredi faiz oranları, konut talebi, inşaat maliyet endeksi olarak sıralarken konuta olan talebin canlı kalması, inşaat maliyet endeksinin yükselmesi ve kredi faiz oranlarının düşmesi durumunda konut fiyatlarındaki yükselişin devam edebileceğini belirtiyorlar. Konut fiyatları için ekonomik süreç, enflasyon rakamları ve vatandaşların talepleri yakından takip edilmeye devam edilecek.