4.000 TL Ödeniyordu 20.000 TL Ödenecek! Ev Alım Satımlarına Devlet Eli, Değerler Tam Gösterilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışmaya girişerek ev alımlarında yeni bir döneme hazırlanıyor. Çalışma evlerin değeri ve vergilendirme sistemini kapsayacak.
4.000 TL Ödeniyordu 20.000 TL Ödenecek! Ev Alım Satımlarına Devlet Eli, Değerler Tam Gösterilecek

Evi olanlar, ev alacaklar veya satacaklar için yeni dönem başlayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı yeni sürecin başlaması için ilk adımları attı. GİB yeni düzenlemesi ile gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergileri yeniden değerlendirecek. Yeni çalışma evlerin gerçek değerlerinin belirlenmesi için olacak. İşte Gelir İdaresi Başkanlığı'nın o çalışması.

EV ALIM SATIMLARINDA YENİ DÖNEM

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın başlatacağı düzenleme; Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı'na göre olacak. GİB gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlendirilecek.

Yeni vergilendirme sisteminde vergi oranları; tasarrufun teşviki ve üretken alanlara yönlendirilmesi esaslarına göre yeniden belirlenecek. Düzenleme ile evlerin gerçek alım satım değerlerinin belirlenmesi ve beyanı verilmesi sağlanacak. Yeni sistem devreye girdiğinde ise yeni vergileme oranları etkinleştirilecek.

4.000 TL Ödeniyordu 20.000 TL Ödenecek! Ev Alım Satımlarına Devlet Eli, Değerler Tam Gösterilecek

Alt Yapı Oluşturulacak

Yeni vergileme sistemi için ilgili bakanlıklar ortak çalışacak. İlk işlem olarak sistem tasarımı oluşturulacak ve sistemin uygulanması için gerekli çalışmalar tamamlanacak. Bu süreçte Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Merkez'de taşınmazların değerleri ile mülkiyet bilgileri olacak.

Maliye Bakanlığı'da Devrede

Yeni sistem kapsamında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023- 2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nı tamamlayacak. Planın tamamlanması 2023 yılı içinde olacak.

VERGİ AÇIKLARI HESAPLANACAK

Bu dönemde yürütülecek bir diğer çalışma ise vergi açığı olacak. Vergi açığının vergi türlerine göre hesaplanması, makroekonomik gelişmelerin vergi açığına ilişkin etkileri analiz edilecek. Sürdürülecek olan çalışmalar ayrıca Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi sektörlere ilişkin sektörel risk analizleri ile desteklenecek. Bu kapsamda Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi ilgili analizlerin yapılması için geliştirilecek.

4.000 TL Ödeniyordu 20.000 TL Ödenecek! Ev Alım Satımlarına Devlet Eli, Değerler Tam Gösterilecek

EVLER GERÇEK DEĞERLERİNDEN SATILACAK, DÜŞÜK FİYAT GÖSTERİLEREK AZ ÖDEME YAPILMAYACAK

Yeni sistemde evler daha düşük bedellerden gösterilerek satışı yapılamayacak.

4.000 TL Ödüyorlardı 20.000 TL Ödeyecekler

Örneğin 500.000 TL değerindeki bir evi 100.000 TL gösterip 4.000 TL ödenen tapu harcı devlet için kayıp oluyordu. Yeni sistemde 500.000 TL'lik evin satışı kendi değeri üzerinden olacak ve bu değerden harç ödenecek. Bu kapsamda yüzde 4 ödenecek harç için 20.000 TL ödeme yapılmış olacak.

TÜRKİYE'DE Kİ BÜTÜN TAŞINMAZLARIN DEĞER HARİTASI ÇIKARILACAK

Ayrıca yeni dönemde Türkiye'de ki bütün taşınmazların değer haritaları çıkarılacak. Taşınmazların değeri toplu değerleme yöntemiyle belirlenmiş olacak. Toplulaştırma, kamulaştırma, imar uygulamalarının etkinliğini artırma, piyasanın daha sağlıklı işlemesi sağlanacak.

Yurtdışı Temsilcilikleri Açılacak

Önümüzdeki dönemde düşünülen bir diğer sistemin ise yurtdışı temsilcilikleri olduğu aktarıldı. Yurtdışında açılacak tapu ve kadastro temsilcilikleri ile vatandaşlar ile yabancılar Türkiye'ye gelmeden tapu işlemini temsilciliklerden tamamlayacak.