48 Yaşında Emeklilik için En Geç Hangi Yıl SGK Primi Ödemiş Olmak Gerekir?

2021 yılında 48 yaşında emeklilik mümkün mü? Erken emekli olmak için en erken hangi yıl SGK'ya prim ödemesi yapmaya başlamış olmak gerek? 48 yaşında emeklilik detayları.
48 Yaşında  Emeklilik için En Geç Hangi Yıl SGK Primi Ödemiş Olmak Gerekir?

İlk işe giriş tarihi çok erken olan vatandaşlar 48 yaşında emeklilik hakkı elde etme durumlarını merak ediyorlar. Bu kapsamda bir çalışan Sosyal Güvenlik Uzmanına kendi durumuna dair bir soru yöneltti. Diğer çalışanlar için örnek teşkil edecek soru ve yanıtını haberimizde paylaşıyoruz.

İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNE GÖRE 48 YAŞINDA EMEKLİLİK

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilik yaş hesabında en temel faktör, SGK'ya yatırılan ilk primin ödendiği tarih.

İlk ödeme tarihinin erken olması daha genç yaşta emeklilik hakkı sağlar. SGK'nın mevzuatına göre uygulanan yaş hesabında 1999 yılı öncesi avantajlı. Ancak tarihin daha erken olma şansı daha yüksek.

İşte O Açıklama

Bir erkek çalışan ilk işe giriş tarihine ilişkin "1965 doğumluyum. SSK başlangıcım 1981’de oldu. 4150 gün prim ödemem var. 550 gün askerlik yaptım." açıklamasında bulundu. Çalışan sorusunda askerlik borçlanması yapması durumunda kaç yaşında emekli olabileceğini sordu.

SGK Uzmanı Ekrem Sarısu çalışanın yaptığı açıklamasına ve sorusu için ilk olarak emeklilik yaş şartlarını açıkladı. Sarısu açıklamasında "İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 375 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz." bilgilerini verdi.

Erken emeklilik için 1999 yılından önce işe girenler avantajlı. SGK prim ödemeleri 1999'dan sonra olanlar için ise erken emeklilik hesabı yeni mevzuata göre yapılıyor.