4/D'li Kamu (Taşeron) İşçilerin Tayin Hakkı İçeriği Nasıl Olacak?

4/D statüsünde çalışan kadrolu taşeron işçilerin 2020 yılı toplu iş sözleşmesinden beklentilerinin başında tayin hakkı geliyor.
4/D'li Kamu (Taşeron) İşçilerin Tayin Hakkı İçeriği Nasıl Olacak?

4/D statüsünde çalışan kadrolu taşeron işçilerin 2020 yılı toplu iş sözleşmesinden beklentilerinin başında tayin hakkı geliyor. Bu konuda taleplerini dile getiren hatta dava açan taşeron işçiler bu alanda hak kazanımı istiyorlar. Detayları ile haberimizde inceledik.

Devlet birimlerinde KHK ile kadroya alınan ve 4/D statüsünde çalışmaya başlayan kadrolu kamu işçileri açıklanan mali ve sosyal haklar arasında tayin hakkı yer almıyor.



Tayin hakkına ilişkin henüz bir karar alınmamış olması ise zor durumda olan çalışanların dava açmalarına neden oldu.



DAVA İŞÇİNİN TAYİNİ LEHİNE SONUÇLANDI



Bu kapsamda İstanbul'da çalışan bir 4/D'li kamu işçisi tayin hakkı adına dava açtı. Dava dosyasında çalışanın eşinin Van'da yaşadığı kendisinin de İstanbul'da çalıştığı vurgulandı. Bu çerçevede tayin edilmesini talep eden işçi, mahkeme tarafından haklı bulundu.



Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, davayı açan çalışanın eşininde kamuda çalışıyor olması. Bu karar eş durumundan tayin olarak da değerlendirildi.



TAYİN HAKKI ÇIKARSA DÜZENLEME NASIL OLACAK?



Haziran ayında taşeron işçilerin sorunlarının, mağduriyetlerinin ele alınacağı görüşmeler yapılacak.



Bu görüşmelerde işçilerin talebi olarak tayin hakkı verilmesi de konuşuluyor. Ancak tayin hakkının içeriği ve kimleri kapsayacağı, nasıl uygulanacağı konularında henüz bir değerlendirme gelmedi. Kulislerde konuşulan düzenlemelerde ise;



Eş durumunda tayin hakkı, eşi kamuda çalışanlara ve farklı şehirlerde yaşayanlara tayin hakkı, belirli bir süre çalışma şartı ile aynı kurumun başka birimlerine tayin hakkı gibi seçenekler olabileceği konuşuluyor.



Emlak365.com