5000 Gün Üzeri Prim Ödemesi Yapmış Olana 51 Yaşında Emeklilik

Sosyal Güvenlik Yönetmeliğine göre işe giriş tarihine göre 51 yaş ve 5000 üzeri günü olanlar olanlar kendilerine özel şartlar kapsamında emekli olabilirler. İşte o düzenlemeye bir örnek.
5000 Gün Üzeri Prim Ödemesi Yapmış Olana 51 Yaşında Emeklilik

1999 yılı ve öncesinde ilk SGK Primi ödemiş olanlar için emeklilik yaşı 49'dan başlayabilir. Çalışanların ilk SGK primi ödemesi yapmış oldukları tarihe göre sağlanan emeklilik kapsamında 50 yaş, 51 yaş ve 52 yaş şartları da uygulanır. 51 yaş şartına ilişkin düzenleye bir örneği sizlerle paylaşıyoruz. SGK Uzmanı ve Posta Yazarı Ekrem Sarısu'ya sorulan soru ve verilen yanıtın detayları haberimizde.

SGK UZMANI 51 YAŞ İLE 5450 GÜNLE EMEKLİLİK DETAYLARINI AÇIKLADI

Erkek çalışanların askerlik borçlanması ve kadın çalışanların doum borçlanması emeklilik şartı için önemli avantaj oluşturabilir. Bunun dışında SGK prim ödemesi ne kadar erken ise emeklilik için bağlı olunan koşullar o kadar değişken olabilir.

SGK Uzmanı Ekrem Sarısu'ya bu değişkenlik noktasında bir soru yöneltildi. Sorudan önce "3 Nisan 1968 doğumluyum. SSK başlangıcım 12 Aralık 1990’da oldu. 31 Aralık 2021 itibarıyla toplam 5466 gün prim ödemem var. 18 ay olarak yaptığım askerliğimin 400 gününü borçlandım." açıklaması yapıldı. Bu açıklama sonunda emeklilik hesabı ve ne zaman emekli olunacağı soruldu.

Kişinin emeklilik hesabına dair ilk olarak hangi şartlara tabi olduğu ve ne zaman emekli olabileceği açıklandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı açıklamasında "Muhtemelen askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden önce. Askerlik borçlanması emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor." açıklamasında bulundu. SGK Uzmanı kişinin şartları sağlamış olması nedeniyle emekli olabileceğini de açıklamasına ekledi.