50.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek için aylık maaşın kaç lira olması gerekiyor?

36 ay vadeli 50.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek isteyen bir müşteri için aylık kazanç tutarı çok önemli. Peki aylık kazanç en az kaç TL olursa bu limitle ihtiyaç kredisi çekilebilir? İşte o hesaplama..
50.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek için aylık maaşın kaç lira olması gerekiyor?

Emlak365.com - İhtiyaç kredisi çekmek isteyenler için bankalar belli bir tutarda limit belirlerler. Her müşteri kendine belirlenen o limit tutarınca ihtiyaç kredisi çekebilirken üzerinde kredi çekmek için ise tüm talep edilen koşulların uygun olması gerekmekte. Bizlerde bankaların hangi durumlarda yüksek limitle kredi kullanımına izin verdiklerini aktarıyoruz.

YÜKSEK LİMİTLE İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANABİLMEK İÇİN

Yüksek limitle ihtiyaç kredisi çekebilmek için ilk olarak kişinin aylık kazanç tutarı üzerinden yapılan hesaplamaya uygun olmalı. Ayrıca kişinin kredi risk seviyesinin güvenilir seviyede bulunması borcun ödenebileceğine ilişkin güvencenin oluşması gerekmekte. Bunun dışında bankaların talep edebileceği ek özelliklere de haiz olmak gerek.

İlk Şart: Kredi Risk Seviyesi

Kredi puanı kişinin geçmiş dönem bankacılık işlemleriyle elde ettiği puandır. Bu puanın yüksek olması bankalara ek güven sağlamaktadır. Bu durumda ise bankalar daha yüksek limitli krediler için inisiyatif almaktalar.

İş Bankası kredi kullanımlarına ilişkin açıklamasında "Kredi Risk Raporu içinde belirtilen kredi notu, 1-1900 puan arasında değişkenlik gösterir. Puan arttıkça risk seviyesi de aynı oranda azalır. 0-1100 puan arası riskli ya da yüksek riskli, 1100-1700 puan arası az veya orta riskli, 1700-1900 puan arası ise risksiz veya iyi şekilde değerlendirilir." bilgisini verdi.

Bu açıklama kapsamında 1100 puana kadar olanlar için risk görünümü fazla olduğu için kredi onayı verilmez. 1100 seviyesinin hemen üstünde olanlar için kefil veya ek teminat ile kredi verilirken 1900 puana yakın olanlara hemen kredi onayı sağlanır.

İkinci Şart: Kazanç Tutarı

Kişinin kredi başvurusunun onaylanması için alınacak olan krediyi ödeyebilmesi gerekir. Bu durumda çekilecek tutarın aylık taksit tutarı üzerinden bir hesaplama yapılır. Kişi maaşının en fazla yüzde 50'sini ihtiyaç kredisi olarak çekebilir. Bu durumda 4.250 TL maaş alan bir asgari ücretli 2.125 TL ihtiyaç kredisi taksiti ödeyebilir. Bu tutar ile güncel faiz oranlarıyla 36 ay vade ile 50.000 TL kredi çekilebilir. Ancak onay bankaların kararına bağlıdır.

Ek Teminat veya Kefil Şartı

Kredi görünümü veya kazanç durumuna göre bankalar kredi onayı için kefil gösterme yada ek teminat talebinde bulunabilirler. Bu durumda bankaların talep ettiği tüm şartların yerine getirilmesi gerekmekte.