6306 Sayılı Kanun Değişikliği ile Kentsel Dönüşümde Vatandaşa Koruma Kalkanı Geldi!

Kentsel dönüşümde vatandaşın yaşadığı mağduriyetlerin katlanarak artması üzerine yeni düzenleme geldi.
6306 Sayılı Kanun Değişikliği ile Kentsel Dönüşümde Vatandaşa Koruma Kalkanı Geldi!

Kentsel dönüşümde vatandaşın yaşadığı mağduriyetlerin katlanarak artması üzerine yeni düzenleme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan 6306 sayılı kanun değişikliği ile vatandaşa belirli koşullar altında kentsel dönüşümde tek taraflı fesih hakkı tanınmış oldu.

Özellikle de İstanbul'da yaşanan rant savaşları nedeni ile çok sayıda kişinin mağdur olmasına neden olan yarım kalan kentsel dönüşüm projeleri konusunda bir dizi yeni kanun değişikliği yapıldı.



Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Özelmacıklı, 6306 Sayılı Kanun yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri değerlendirerek vatandaşın artık mağdur olmayacağını söyledi.



Kentsel Dönüşüm İçin Tamamlanma Oranı Geliyor!



19 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan kanun değişikliğini değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Düzenleme ile müteahhidin yapı ruhsatı almadan önce maliyet bedelinin yüzde10’u kadar teminatı İdareye vermesi mecbur hale getirildi.



Gene müteahhitlerin payına düşen bağımsız birimlerin satışı artık inşaatın ilerleme seviyesine göre ve İdarenin iznine göre yapılabilecek. Tamamlanma oranın yüzde 10’u altındaki oranda müteahhit payına düşen bağımsız birimlerin satışının yapılabilecek. Eğer müteahhit idareden inşaatın tamamlandığına dair yazı alırsa, veya yapı kullanma izin belgesi sunarsa payına düşen bağımsız birimlerin tamamını satabilecek” dedi.



Müteahhit Sözünü Yerine Getirmezse Kentsel Dönüşüm Fesih Hakkı Devreye Girecek



Vatandaşın en çok mağdur olduğu konuların başında yer alan inşaatın söz verilen tarihte başlamaması ya da uzun süre ara verilmesi durumlarda ise fesih hakkı geldi.



Özelmacıklı yapmış olduğu değerlendirmesinde “Bütün malikler ile anlaşma sağlanması ve yapım işine engel hukuki bir gerekçe olmadan bir yıl içinde yapım işine başlanmaz ise veya yapım işi belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az altı aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede inşai faaliyete devam edilmiyorsa fesh hakkı kullanılabilecek.



Fesih sonrasında, başvuru yapılırsa taşınmazların tapu kaydına şerh edilmiş olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ilgili tapu müdürlüğünce terkin edilece, hatta müteahhit tarafından hak sahiplerine yapılan kira yardımı ödemeleri de hak sahiplerinden geri talep edilemeyecek” dedi.



Emlak365.com