Açılış İçin Gün Sayıyordu: 1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti Açıklandı! Geçiş Garantisi Olacak Mı?

1915 Çanakkale Köprüsü açılış tarihi belli olmuştu. Açılışa gün sayan dev köprünün geçiş ücreti de merak konusu olmuştu. Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar, kaç euro, paralı mı, ücretli mi?
Açılış İçin Gün Sayıyordu: 1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti Açıklandı! Geçiş Garantisi Olacak Mı?

Türk mühendislerin gurur projesi olarak gösterilen 1915 Çanakkale Köprüsü projesinde beklenen açılış tarihi ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasının beklendiği dev bir açılış töreni ile hizmete girmesi beklenen projede geçiş garantisi ve geçiş ücreti gibi sorular da açılış tarihinin belli olması ile gündeme taşınmıştı.

Sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanını elde edecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü pek çok özelliği ile ilklerin köprüsü olma unvanını ele geçirecek. 1915Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanını da Türkiye'ye getirecek.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜ KİM YAPTI, GEÇİŞ GARANTİSİ VERİLECEK Mİ?

1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Kamu Özel Sektör İşbirliği modeli çerçevesinde Türk ve Koreli firmaların oluşturduğu konsorsiyuma verilmişti. Konsorsiyum içerisinde Türkiye'den Limak ve Yapı Merkezi ile Güney Kore merkezli DL E&C ve SK ecoplant şirketleri yer almıştı.

18 Mart 2017 tarihinde temel atma töreni düzenlenen projede geçiş garantisi hakkında ise henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak yap işlet devret ve KÖİ modeli ile yapılan projelerde geçiş garantisi verildiği belirtiliyor.

Açılış İçin Gün Sayıyordu: 1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti Açıklandı! Geçiş Garantisi Olacak Mı?

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL / EURO?

Köprünün açılışı için Güney Kore Başbakanın da geleceğini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir "Belirlenecek rakamın işletme giderlerinin de altında olmaması lazım. Çalışıyoruz, alınan para kredi ödemesine gidiyor.

Yap-İşlet-Devret modeli Türkiye'de çok tartışılıyor. Ama bu şekilde işler hem kaliteli hem de kısa sürede yapılıyor. Dolayısıyla modelde sıkıntı yok. Ani devalüasyon nedeniyle geçiş ücretleri pahalı geliyor" derken gelen ilk açıklamalara göre geçiş ücretinin 15 Euro olmasının beklendiği belirtiliyor.

Projenin maliyeti konusunda da açıklama yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir 26 Şubat tarihinde köprüyü açmayı planladıklarını belirterek projenin maliyetinin 3milyar Euro olarak planlandığını ancak 3.1 milyar Euro sınırını biraz geçeceklerini belirterek bu paranın 4 ortak tarafından ödeneceğini dile getirdi.