Ada Anahtarı Nedir? Numara Verme İşlemleri Nasıl Yapılır?

İmar planlarının yapılmasında kullanılan ada anahtarı özellikle kentleşmeyle birlikte önem kazanan bilgilerdendir
Ada Anahtarı Nedir?  Numara Verme İşlemleri Nasıl Yapılır?

İmar planlarının yapılmasında kullanılan ada anahtarı özellikle kentleşmeyle birlikte önem kazanan bilgilerdendir

Ada; harita üzerinde kendisini doğal yollar ve su kaynaklarıyla birlikte sonradan yapılan cadde, sokak gibi kısımların çevrelediği toprak parçasıdır. En küçük imar ölçeği olan parseller ise adaları oluşturmaktadır. Ada anahtarı ise özellikle kentleşmeyle birlikte geniş imar krokilerinin daha kolay gösterilmesi için adalara verilen numaralar olarak isimlendirilmektedir.



Ada anahtarı yer bilgilerinin bulunmasına ve kadastro adalarının daha kolay sınıflandırılmasına yardımcı olmaktadır. Ada anahtarı sayesinde düzenli ve planlı şekilde görülen krokiler imar konularında yapılacak çalışmalarda ilgililere kolaylık sağlamaktadır.



Ada Anahtarı Numara Verme İşlemleri Nasıl Yapılır?



İmar ada anahtarı oluşturulurken genellikle belli bir toprak parçasını çevreleyen doğal ve yapay yollar dikkate alınmaktadır. Adayı oluşturan parsel ve bölgelerin net olarak harita üzerinde belirlenmesi hem imar planlarının hayata geçirilmesinde hem de toprak sahiplerinin haklarının gözetilmesinde önem arz etmektedir. Her bir adaya verilecek numaralandırmalar ile ada anahtarı belirlenmekte ve harita üzerinde kullanılmaktadır.



Haritalarda gösterilen geniş toprak parçaları birçok adaya ayrılmıştır. Adalarının sayısının fazla olması uygulamada istenilen parsel ve bölgeye erişimi güçlendirmekte şehir planlamasında sorunlara neden olmaktadır. Her bir adayı kolayca belirleyebilen ada anahtarının verilmesi sayesinde yer bildirimleri başta olmak üzere birçok imar işlemi kolayca gerçekleştirilme ada anahtarı krokilerdeki bilgilere ilgililerin daha hızlı ulaşma imkanı vermektedir.



Ada Anahtarının İşlevi



Çevre ve şehircilik planlarının uygulanması sırasında karşılaşılan zorluklar kara parçalarının sınıflandırılmasını ve birbirine karışmadan sınırlarının çizilmesini zorunlu kılmıştır. İster devlet arazisi olsun isterse de şahsi mülk olsun toprak parçalarının birbirine karışmaması ve sınırların belirgin hale getirilmesi için ada ayrıştırılmasının yapılması zorunluluk arz etmektedir. Bu sayede ada anahtarı numaraları verilmekte ve plan yapılacak bölgedeki araziler bu anahtar üzerinden kolayca görüntülenmektedir.



Haberin Kaynağı: Emlak365.com