Afganistan Gezi Rehberi

Afganistan'da nerelere gidilir? Afganistan'ın tarihi ve doğal güzellikleri nereleridir?
Afganistan Gezi Rehberi

Afganistan'da nerelere gidilir? Afganistan'ın tarihi ve doğal güzellikleri nereleridir?

Afganistan’da gezilecek yerler Kabil ve çevresinde yoğunlaşmaktadır. Her ne kadar gerçekleşen savaş nedeniyle ülke derin yaralar alsa da Afganistan kısa sürede savaşın yaralarını sarmayı başarmıştır. Sahip olduğu tarihi, modern ve doğal eserleriyle yeniden toparlanmayı başaran ülke Orta Asya’da İran, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’a komşudur. Hazar Denizi’ne yakın olmasına karşın denize kıyısı bulunmayan Afganistan’da sizi cezbedecek pek çok özel mekan bulabilirsiniz.



Afganistan’da Gezilecek Tarihi Yerler



Afganistan Gezi Rehberi



MÖ 3000’li yıllarda yerleşim başladığı bilinen Afganistan’da savaş sırasında tahrip olmasına rağmen görmeniz gereken Afganistan’daki tarihi mekanlar oldukça fazladır. Afganistan Kabil, Gazne, Kandahar, Herat, Belh ve Bamyan çevresinde yoğunlaşan tarihi yerler genellikle saray, kale, cami, türbe ve minarelerden oluşmaktadır.




  • Bala Hisar: Kabil’de bulunan kalenin MÖ 6. Yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Yüzyıllarca Afgan Hükümdarların seçimi olan kale 1880 yılında yaşanan Afgan-İngiliz savaşında tahribat geçirse de görülmesi gereken tarihi mekanlardandır.

  • Güldere-i Estopa: Çiçek nakışlı duvarları, heykelleri ve sütunları ile ünlü olan bu yapı 4. Yüzyılda inşa edilmiş olup Kabil çevresinde yer almaktadır.

  • Sultan Üçüncü Mesut Sarayı: Gazne’de yer alan saray Gazneliler döneminde mahkeme olarak kullanılmıştır.

  • Hırka-i Şerif: Ahmet Şah Durrani tarafından Kandahar’a getirilen Peygamberimizin Hırka-i Şerifi, İslam alemi açısından görülecek en önemli tarihi nesnelerden bir tanesidir.

  • Çehl Zine: Babür Şah döneminde yapılan bu eserde kırk basamakla çıkılarak taştan oyulan bir odaya ulaşılmaktadır.

  • Herat Büyük Camisi: Zerdüştiler dönemine uzanan tarihe sahip olan cami Herat’ta yer almaktadır. Afgan Hükümeti tarafından birkaç kez restore edilen cami sapasağlam bir şekilde ziyaretlerinizi beklemektedir.

  • Mezar-ı Şerif: Hz. Ali’nin mezarının bulunduğu inanılan bu mekanın tarihi Selçuklu Sultanı Sancar’a kadar uzansa da Sultan Hüseyin Baykara esere son halini vermiştir. Belh’te bulunan bu eser21 Mart tarihinde Afganistan’ın her yanından nevruz kutlamaları için insanları kendisine çekmektedir.

  • Galgala Şehri: Bamyan’da bulunan bu şehir Cengiz Han’ın saldırıları altında tahribata uğrasa da hala günümüze kalıntılarını bırakmayı başarmıştır.

  • Cam Minaresi: Guriler dönemine ait bu eser Bamyan’da yer almaktadır. 65 metre yüksekliğe sahip olan eserin inşasını Kudbuddin gerçekleştirmişir.

  • Büyük İskender Kalesi: Herat’ta yer alan bu kale Büyük İskender tarafından yaptırılmıştır. Afganistan’ı işgal eden tüm milletlerce tahribata uğrasa da görkemini kaybetmeyerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.



Afganistan’da Gezilecek Modern Mekanlar



Afganistan Gezi Rehberi



Afganistan’da görmeniz gereken yerler arasında sadece tarihi mekanlar yer almamaktadır. Afganistan’daki modern mekanlar da en az tarihi mekanlar kadar görülmeye değerdir. 1900’lü yıllarda inşa edilmiş bu mekanlar size Afganistan yakın tarihi hakkında detaylı bilgi vermeye yetecektir.




  • Kabil Müzesi: 1922 yılında Emanullah Han tarafından kurulan Kabil Müzesi, Afganistan’ın en çok turist çeken modern yapıları arasındadır. Arkeoloji müzesi olan bu yapıda Afganistan’ın tüm tarihini tek bir mekan altında bulabilirsiniz.

  • Arg: 1901 yılında yapımı biten saray Kabil’de bulunmakta olup etrafında Dilguşa ve Salamhane sarayları bulunmaktadır. Arg içerisinde eski Afgan Kralı Mohammad Zahir Şah’ın türbesi yer almaktadır.

  • Kabil Hayvanat Bahçesi: 1967 yılında kurulan hayvanat bahçesi türleri koruma amacı ile Kabil Nehri kıyılarında inşa edilmiştir. Halen faaliyette olup hayvanat bahçesini ziyaret etmeden Afganistan seyahatinizi tamamlamamalısınız.

  • Gazi Stadyumu: 1923 yılında inşası tamamlanan stadyum, uluslararası müsabakalara da ev sahipliği yapmakta olup Kabil’de bulunmaktadır.

  • Zafer Anıtı: 1919 yılında Kral Amanullah Han tarafından İstiklal Savaşı’ndan sonra yaptırılmıştır.



Afganistan’da Gezilecek Doğal Güzellikler



Afganistan Gezi Rehberi



Afganistan tarihi kadar doğal güzellikleri ile de gezilmesi gereken ülkeler arasındadır. Afganistan’daki doğa harikaları size nefes olacak alanlar yaratırken aynı zamanda tarihle iç içe olma fırsatını sunacaktır.




  • Babür Bahçeleri: Babür Şah tarafından kurulan bu bahçeler insan yapımı olmasına karşın bahçelerin doğal güzelliği ön plandadır. Ülkeye gelen turistlerin dinlenme ve ferahlama alanı olan bahçeler Afgan Halkı tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Panjshir Vadisi: Hindu Kush’un eteklerinde bulunan vadi sizlere tertemiz bir nehir ve yemyeşil bir doğa manzarası sunmaktadır.

  • İstalif: Afganistan köy yaşantısını gözleme fırsatı bulacağınız bu vadi yeşil doğası ve sarp tepeleriyle sizi büyüleyecektir.

  • Qargha Gölü: 35 metreyi bulan derinliği ile Kabil’de bulunan bu gölde balıkçılık ve sörf aktiviteleri gerçekleştirilmektedir. Geniş bir alanda kurulan bu gölün etrafında konaklama ve sosyal tesisler bulunmaktadır.

  • Band-e Amir Ulusal Parkı: 2009 yılında Afganistan’ın ilk ulusal parkı haline gelen Band-e Amir, jeolojik hareketlerle oluşmuştur. Ulusal park içerisinde bulunmak size unutamayacağınız anlar yaşatmaya yetecektir.



Afganistan’ın Meşhur Yemekleri



Afganistan Gezi Rehberi



Afganistan yemekleri damak tadınıza yabancı gelmeyecektir. Pilavın ayrı bir öneme sahip olduğu Afganistan’ın geleneksel yemekleri et ve ekmek ağırlıklı olarak hazırlanmakta olup Türk mutfağına olan benzerliği ve ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman oluşu rahat bir şekilde Afganistan’da yemek yenmesine olanak tanımaktadır.




  • Afgan Ekmeği: Afganlar yedikleri her yemeğin yanında ekmek yemektedir. Bu nedenle kendilerine özel ekmeklerini mutfaklarına eklemişlerdir. Tandırda pişen Afgan Ekmeği üzerinde çörek otu bulunmakta olup alışık olduğumuz ekmeklerden küçük boyuttadırlar.

  • Zümrüt Pilavı: Afganistan mutfağında pilavın yeri ayrıdır. Afganların özel günler için hazırladıkları Zümrüt Pilavı mutfaklarında yer alan pilav çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Kuzu eti, ıspanak ve pirinç kullanılarak yapılan bu pilavda ayrıca baharatlar ve tarçın da kullanılmaktadır.

  • Palaw: Afgan Mutfağında yer alan bir diğer pilav türlerinden olan Palaw içerisinde pirinç, et, şeker ve çeşitli otlar bulunmaktadır.

  • Qormah: Et ve soğan temelli olarak hazırlanan bu güveç yemeğine baharatların yanı sıra sebze ve meyve eklenmektedir.

  • Mantu: Türk mantısına benzeyen bu yemek türünde kullanılan harç soğan ve kuzu etinden yapılmaktadır.

  • Afgan Kebabı: Kuzu eti kullanılarak yapılan Afgan Kebabı bir şiş kebap türü olup Adana Kebaba oldukça benzemektedir.



Afganistan’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar



Afganistan’ın neyi meşhur sorularına halı-kilim dokumacılığı cevabı verilse de tarihi ve doğal güzellikleri ile Afganistan bir bütün olarak gezilmesi gereken ülkeler arasındadır. Doğa ve kültür turizmine uygun olan Afganistan’da yapmadan dönmemeniz gerekenler listesini sizler için toparladık.




  • Pazar Alışverişi: Kabil, İstalif ve Herat’ta kurulan pazarlar ziyaret edilerek yöresel hediyelik eşyalardan satın almalısınız.

  • Tabiat Ziyaretleri: Afganistan’ın göl, nehir, yeşillik ve sarp kayalıkları içeren tabiat harikalarını ziyaret etmelisiniz.

  • Tarihi Ziyaretler: Afganistan’ın zengin tarihini yansıtan heykelleri, türbeleri, sarayları, camileri ve tarihi kalıntıları gezmeden Afganistan’dan ayrılmamalısınız.

  • Sörf: Qargha gölünde sörf yapmadan Afganistan ziyaretini sonlandırmayın.

  • Afgan Mutfağı: Türk mutfağına benzer sayısız yemek çeşidinin bulunduğu Afgan mutfağının tüm yemeklerini tatmayı ihmal etmeyin.



Afganistan’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler



Afganistan hakkında bilgi sunarak size rehber olması için hazırladığımız yazımızı Afganistan’ın sizler için barındırdığı potansiyel tehlikelerden bahsederek sonlandırıyoruz. Vize işlemleri sırasında Dış İşleri Bakanlığı’nca da alacağınız talimatlar eşliğinde yazımızda yer alan Afganistan’daki tatiliniz için uyarılar bölümünü dikkatle incelemeniz, Afganistan seyahatiniz sırasında hayati risklerinizi ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır.




  • Aşı: Güney Asya ülkelerinde yaygın olarak görülen çocuk felci rahatsızlığına karşın aşı vurulmalısınız.

  • Kaçırılma: Afganistan pek çok radikal İslam gruplarının toplandığı bir ülkedir. Zaman zaman bu gruplar fidye amaçlı olarak ülkeye giriş yapan turistleri kaçırmaktadır. Tatiliniz sırasında kendinizi riske atacak bölgelerden uzak durmalısınız.

  • Yasaklar: Savaştan yeni çıkmış bir ülke olan Afganistan’da halen uluslararası koalisyon güçleri görev yapmaktadır. Güvenlik tedbirleri gereği ülkede pek çok noktada video almak ve fotoğraf çekmek yasaktır. Bu yasaklara uymamanız halinde uzun sürecek sorgulamalar sizleri beklediği gibi fotoğraf makinelerinize el konulacaktır.

  • Bildirim: Tatiliniz uzun süreli olarak gerçekleşecekse Konsolosluk veri tabanına kayıt yaptırılması gerekmektedir.



Emlak365.com Özel İçerik