Aidat Ödemesi Yapmayan Kiracılar İçin Yapılacak Hukuki İşlemler Nelerdir?

Apartmanda yaşayan kişilerden alınan aidat ücreti birçok giderin karşılanmasında kullanılır. Aidat ödemek apartman sakinlerinin sorumluluklarından biridir. Bu yazımızda aidat ödemeyen kişilere ve kiracılara yönelik yapılması gerekenleri anlatacağız.
Aidat Ödemesi Yapmayan Kiracılar İçin Yapılacak Hukuki İşlemler Nelerdir?

Aidat ödemek apartman sakinlerinin sorumluluklarından biridir. Bu yazımızda aidat ödemeyen kişilere ve kiracılara yönelik yapılması gerekenleri anlatacağız.

Apartmanda yaşayan kişilerden alınan aidat ücreti birçok giderin karşılanmasında kullanılır. Kapıcı maaşı, güvenlik ve ortak alanlar gibi durumlar bu giderlere örnek verilebilir.

Apartman giderleri hesaplanıp, apartmanda bulunan daire sayısına eşit bir şekilde bölünür. Apartmanda yaşayan kişiler haricinde yönetici ve kapıcı aidat ödemesi dışında tutulur.
Aidat ücretinin toplanması oldukça gereklidir. Aidat toplanmadığında apartman masrafları karşılanamaz. Bu nedenle yaşam kalitesi düşer.

Aidat Ödemesi Yapmayan Kişiler İçin Yapılacak Hukuki İşlemler Nelerdir?

Apartman aidatlarında gecikme yaşanması kat sahiplerini sıkıntıya sokmaktadır. Bu durumda kişilerin şikayetçi olma hakları doğar. Aparman sakinleri ve yöneticileri anlaşarak ödeme yapmayan kişileri icra takibine gidebilirler.

Aidatlarını Ödenmeyenler İçin Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Apartmanda yaşayanların aidat ödemesini kapsayan kanunlarda bulunmaktadır. Yani aidat ödememek kanuna aykırı olduğu için suç niteliğindedir. Aidat ile ilgi yasalar aşağıda açıklanmıştır.


  • Apartmanda yaşayanların, ortak alanların kullanımında ve apartman giderleri için toplanan aidatı eşit bir şekilde ödemek zorundadır.

  • Apartman sakinleri ve yönetici birlikte aidat ödemeyen kişiye dava açabilirler. Ayrıca icra takibinde bulunma hakları da mevcuttur.

  • Ayrıca aidat ödemeyene karşı apartmanda yaşayan diğer kişiler ödenmeyen kanuna göre ipotek haklarını kullanabilmektedirler.


Kiracının Aidatı Ödememesi Ev Sahibini Etkiler Mi?

Kiracı kadar mülk sahibi de aidat gecikmesinden sorumlu tutulmaktadır. Kiracının aidatı geciktirmesi ya da ödememesi ev sahibini doğrudan etkilen bir durumdur. Bu durumda kiracıya veya mülkün sahibine haciz işlemi uygulanabilir. Yani kendine ait evde oturmaması onu aidat sorumluluğundan alıkoymaz.

Aidat Gecikme Zammı Nasıl Hesaplanmaktadır?

Gecikme zammı alınması kanuni bir durumdur. Gecikme zammından faydalanmak için icra takibinde bulunmak gerekir. Karşı tarafın bu zamma itiraz etme Hakkı bulunur. İtiraz sonucu bu durumda haklı çıkarsa itiraz tazminatı almak hakkı oluşur.

Aidat ödeme zamanı apartman yöneticisinin belirlediği günlerdir. Bu günlerin aşılması durumunda yapılacak idari işlemler vardır. Aidat gecikme zammı %5 olarak belirlenmiştir.

Emlak365.com