Aile Konutu Kaydı Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?

Aile konutu kavramı ülkemizde 2002 yılında yürürlüğe giren erkek eş ile birlikte kadının ve çocukların birlikte barınma hakkına sahip olduğu güvenceyi koruma altına alan bir haktır.
Aile Konutu Kaydı Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?

Aile konutu kavramı ülkemizde 2002 yılında yürürlüğe giren erkek eş ile birlikte kadının ve çocukların birlikte barınma hakkına sahip olduğu güvenceyi koruma altına alan bir haktır.

Aile konutu bir ailenin sürekli yaşadığı yaşam alanıdır. Bir yerin aile konutu olabilmesi için öncelikle evlilik birlikteliği şartı aranmaktadır. Evli çiftlerin yaşamlarını sürekli olarak devam ettirdikleri konutlarını güvence aldıkları aile konutu Medeni Kanun’da düzenlenmiş özellikle kadının ve çocukların barınma hakkını koruyan haklardandır.



Aile Konutunun Getirdiği Avantajlar



Aile konutu uygulamasıyla evliliği devam eden eşlerin aynı konutta barınma birliktelikleri güvence altına alınmıştır. Yazlık, bağ evi gibi geçici olarak kullanılan yerler aile konutu kapsamı dışındadır. Aile konutu ile;



• Eşlerden birisi oturulan konut kira ise kira sözleşmesini tek başına feshedemez ya da aile konutu üzerindeki haklarını başkasına devredemez.

• Evin tapusu aileye aitse aile konutunun satılması, kiralanması veya devredilmesi ancak iki eşin onayı ile gerçekleşmektedir.

• Tapu üzerinde diğer eşin hakkını azaltıcı veya düşürücü hiçbir işlem yapılamaz.



Görüldüğü üzere her iki eşe de eşit haklar veren aile konutu müessesesi aile konutuna yapılacak tüm tasarrufları ortak karar alma süreçleriyle gerçekleştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Rızası olmayan eş dava açarak aile konutuyla ilgili haklarını mahkeme huzurunda talep edebilmektedir.



Aile Konutu Kaydı Nasıl Yapılır?



Aile konutu şerhi konut sahibi olmayan diğer eşin müracaatıyla gerçekleştirilmektedir. Evli olan eş eşine ait birlikte ikamet ettikleri konutu aile konutu yapmak için evlilik cüzdanı ve oturduğu evin ikametgah olduğuna dair belgeyi alarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat edebilir. Tapu Sicil müdürlüğü tapu kaydına şerh koyarak o konutun aile konutu olduğunu tescil etmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi sonucunda;



• Evin satılması, üçüncü kişilere devri ya da kiralanması,

• Evin belli bir borç karşılığında bankaya ipotek ettirilmesi



Gibi işlemler ancak aile konutu kaydı yaptıran diğer eşin de rızasının alınması ile mümkün olmaktadır.



Haber Kaynağı: Emlak365.com